Masini Noi
 
Second-Hand
Ultima Ora, Sursa Ta de Informare, Stirile Zilei, Presa Locala, Economie, Magazin, Sport Totul despre Muzica Ta PHG Media News, Noutati Mondene, VIP Stiri, Barfe, Info Vedete AutoSearch, Totul despre masini, Showroom Auto, Anunturi Auto-Moto-Utilitare, Firme Auto, Tuning Zone, Blogs
PHG Portal - Interzis celor fara viitor !
Retete Culinare, Indexul Bucatariei Romanesti MovieHouse, Totul despre filme, Top 100 Filme, Subtitrari, Informatii Actori, Program TV, Program Cinema Director WEB, Indexul site-urilor romanesti, Promovare OnLine 2XtremeBoom, Jocuri Funny, Filme Funny, Poze Funny, Adult Area
    Selectati Categoria
 
          Servicii PHG

   Movie House Filme

Cauta Firma, Indexul firmelor din Romania Cauta Lege, Indexul Legilor din Romania Cauta Cod Postal, Coduri Postale
   Cultura

Regia Autonoma RomaniaFilm va fi transformata in societate comerciala

     05.05.2006  
 
Regia Autonoma RomaniaFilm va fi transformata in societate comerciala

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua in administrare sapte companii din portofoliul Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), in vederea privatizarii cat mai rapide a acestora. Astfel ca Regia Autonoma RomaniaFilm urmeaza sa fie transformata in societate comerciala pentru a putea fi administrata de AVAS.

Cele sapte firme sunt Compania Nationala a Imprimeriilor Coresi, Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor RomaniaFilm (RADEF), Studiourile Cinematografice Rofilm, Sahia Film si Animafilm, precum si societatile comerciale Editura Scrisul Romanesc si Editura Meridiane. Regia Autonoma RomaniaFilm urmeaza sa fie transformata in societate comerciala pentru a putea fi administrata de AVAS. „Am decis sa preluam aceste societati, dupa ce am constatat ca infiintarea unui oficiu al privatizarii la nivelul Ministerului Culturii ar necesita cheltuieli suplimentare“, a spus Razvan Orasanu, presedintele AVAS.

MCC ia jumatate din veniturile privatizarii

Jumatate din veniturile obtinute prin privatizarea celor sapte societati vor fi transferate la Ministerul Culturii. Decizia de transfer catre AVAS a celor sapte societati aflate in portofoliul Ministerului Culturii a fost aprobata printr-un memorandum adoptat recent de Executiv, urmand ca procedurile tehnice de transfer sa fie reglementate printr-un act normativ distinct.

In prezent, circa o treime din numarul total - 309 - de sali de cinema administrate de RADEF sunt inchise. Unele sunt extrem de degradate. N-au mai ramas din ele decat niste ziduri. Proiectul de Hotarâre de Guvern elaborat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru privatizarea cinematografiei prevede ca aceste sali inchise vor fi vandute prin licitatie publica cu strigare. „Ca sa poata fi utilizate ca cinematografe, cumparatorii vor trebui insa sa faca investitii serioase. O sala intacta, de maximum 500 locuri, care trebuie reabilitata in interior si are nevoie de un nou echipament tehnic necesita aproximativ 200.000 euro“, estimeaza Mihail Tintea, directorul Regiei. Experienta salilor inchiriate arata, totusi, ca investitiile pot ajunge si pana la 900.000 euro. „Carcasele“ au nevoie, bineinteles, de sume mai mari decat salile intacte. In plus, exploatarea cinematografelor este acum o „activitate perdanta“ in Romania, dupa cum spune si directorul RADEF. In aceste conditii, ce sanse sunt ca salile inchise sa-si gaseasca un cumparator? „In mod cert vor fi situatii in care vom ramane cu o serie de sali nevandute. Va trebui luata o decizie la momentul respectiv privind posibilitatile de fructificare a spatiilor respective“, spune Mihail Tintea. Dupa parerea sa, unele cinematografe inchise ar trebui vandute chiar daca ulterior nu vor mai functiona asa. „Vanzarea unora dintre aceste sali se va face pe ideea ca cei care le cumpara o fac pentru alte interese: fie pentru a da o alta destinatie cladirii, fie pentru terenul pe care se afla cladirea respectiva“.

Proiectul Romaniei la Bienala de la Venetia si-a schimbat numele

„Dreamville“ - proiectul care va reprezenta Romania la Bienala de Arhitectura de la Venetia din acest an - si-a schimbat denumirea in „No Clichee“, adancindu-si in acelasi timp semnificatia conceptelor, a declarat, citat de Mediafax, Constantin Goagea, unul dintre autorii lucrarii. Proiectul „No Clichee“, lucrare elaborata de Constantin Goagea, Cosmina Goagea, Stefan Ghenciulescu, Justin Baroncea, Carmen Popescu si Ana Bleahu, a fost selectata in luna ianuarie de un juriu desemnat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) in urma unui concurs, pentru a reprezenta in acest an Romania la Bienala de la Venetia. La momentul respectiv, in luarea deciziei, juriul a apreciat „conceptul“ si „calitatea vizuala“ a lucrarii, potrivit unuia dintre evaluatori. Acum, la trei luni de la selectarea lucrarii, autorii au ales sa ii schimbe denumirea din „Dreaville“ in „No Clichee“ si „sa nuanteze mai bine“ conceptul. Totusi, nici macar acest titlu nu este unul definitiv, creatorii fiind, potrivit lui Constantin Goagea, „in plina perioada de efervescenta creativa“. „Titlul initial, asa cum am anuntat de la inceput, era provizoriu, poate ca si acesta pe care il avem acum. Se numea „Dreamville“, acum e „No Clichee“. Probabil ca se intampla la fel cand e vorba de carti sau de filme. Este foarte posibil ca si acest titlu sa-l abandonam, pentru ca suntem intr-o perioada de efervescenta creativa si in calitate de autori ai proiectului suntem liberi sa avem aceasta atitudine“, sustine Constantin Goagea. Pe de alta parte, in ceea ce priveste conceptul lucrarii, nu sunt schimbari „fundamentale“. „Titlul proiectului de la Venetia este in continua schimbare, deoarece pe masura ce ne adancim in proiect, in cercetare, ne vin alte idei si percepem altfel ceea ce dorim sa comunicam. Pe de alta parte, continutul proiectului nu s-a modificat fundamental, e vorba de nuante, de precizari, de rafinarea si ajustarea imaginii, lucru normal in cazul oricarui demers artistic“, a explicat Constantin Goagea. Proiectul continua sa aiba doua componente: o prima parte care se va desfasura in Romania, probabil in luna iulie, cealalta urmand sa se desfasoare la Venetia. In plus, proiectul vizeaza elaborarea unui catalog, a unei cercetari si a unui joc.

Potrivit lui Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC, schimbarea denumirii lucrarii nu era interzisa de regulamentul concursului castigat de cei sase artisti.

Vremea azi in Bucuresti
°C
°C
vezi vremea in tara
 
     
   
 
Parerea Ta Conteaza
     
 
Nici comentariu pentru acest articol
 
 
 
  Alte titluri
     
  20/01/2022  
 
Din aceasta publicatie
 
Din aceasta categorie