Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Romanii din strainatate nu prea merg la votare
DIASPORA - Munca de week-end si distantele mari pun bete-n roate alegerilor

Pentru reprezentantii diplomatici ai Romaniei insarcinati cu organizarea centrelor de votare pentru romanii din strainatate, votul romanilor care se vor afla duminica in afara Romaniei e format din mai multe necunoscute. E greu de aflat cati sunt romanii de fapt, cat sunt ei de interesati de ceea ce se intampla in tara, cati vor veni la vot.
ANCA ALEXE, ANA-MARIA LUCA, COSTIN ANGHEL

Prea putine centre de votare, spun voci ale unor asociatii de romani care traiesc in strainatate. Prea departe de unele comunitati, au spus altele. Multi romani nu sunt dispusi sa se deplaseze cateva sute de kilometri, in unele cazuri, pana la cel mai apropiat centru de votare. Indiferent de cauza, nimeni nu se asteapta ca prezenta la vot a romanilor din strainatate sa fie prea mare, nici chiar in centrele unde se afla comunitatile cele mai numeroase.
SPANIA. Cele cateva zeci de mii de romani care traiesc in Spania cu documente legale au la dispozitie trei centre in care sa-si exercite dreptul democratic la vot: Ambasada de la Madrid si cele doua consulate de la Barcelona si Valencia. Totusi, spun reprezentantii diplomatici ai Romaniei la Madrid, la vot sunt asteptati si o parte din ceilalti romani, fara acte, al caror numar este estimat la un milion. Oricum, din punct de vedere logistic, centrele de votare din Spania sunt pregatite sa primeasca un numar cat mai mare de romani: urnele sunt destul de mari, cabine de vot sunt sa incapa toata lumea. Dar, din experienta alegerilor trecute, organizatorii nu se asteapta la un numar prea mare de votanti. La referendum au fost putini, cam 3.000 de oameni in toata Spania.

ITALIA. Nici in Italia, asteptarile nu sunt foarte mari. La Milano, la referendumul pentru aprobarea Constitutiei Romaniei au fost doar 1.500 de votanti. In regiune se zvoneste ca ar fi cam 40.000 de romani. Dar cifra se schimba mereu. "In principiu, romanii au probleme. Nu prea vin la vot pentru ca muncesc sambata si duminica si le e greu sa se deplaseze. Deplasarea mai presupune si costuri, si romanii nu prea dau banii asa usor", spune consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu. "Sunt curios si eu cati o sa vina."

GRECIA. Doua centre de votare le stau la dispozitie celor 20.000 de romani care se afla cu acte in regula in Republica Elena. Consulul general al Romaniei la Salonic, Silviu Ionescu, spune insa ca ar fi de trei ori mai multi romani in Grecia decat arata statisticile oficiale. Ei ar putea vota la Ambasada Romaniei de la Atena si la consulatul de la Salonic. Pe platforma petroliera de la Cavala, unde lucreaza romani, nu s-a putut organiza o sectie de votare pentru ca legislatia elena nu permite. Consulul general nu este foarte optimist in ceea ce priveste prezenta romanilor la vot, pentru ca la alegerile trecute au votat doar 300.

FRANTA. "In Franta se afla aproximativ 80.000-100.000 de romani, care au la dispozitie trei centre de votare amplasate la Paris, la Marsillia si la Strasbourg", a spus Sabin Pop, ambasadorul Romaniei in Franta.

In anul 1990 s-au prezentat la vot circa 2.000 de romani, si, incepand cu acel an, numarul lor a variat intre 1.200 si 2.000. Nici anul acesta, lucrurile nu stau altfel.

"Sper sa nu avem probleme, in pofida faptului ca birourile de la sectiile de votare sunt alcatuite din trei persoane. Doua dintre ele fac parte din Diaspora romana. Cu siguranta, trei persoane nu vor putea face fata catorva mii, asa cum, de altfel, s-a intamplat si in anul 2000, atunci cand alegerile s-au prelungit din cauza cozilor care se formasera in fata sectiilor", a daugat ambasadorul.

IRLANDA. Reprezentantii Ambasadei Romaniei din Irlanda aproximeaza ca sunt aproximativ 25.000 de romani in Irlanda. Aceasta estimare ii include atat pe romanii cu acte "in regula", cat si pe cei ce se afla in mod ilegal pe teritoriul Irlandei. "Asteptam la vot cam 1.000 de romani. Aceasta estimare a mea este una optimista", afirma Silvia Stancu Davidoiu, ambasadorul Romaniei in Irlanda. "Numarul romanilor ce vor merge duminica la vot in Irlanda este influentat de faptul ca nu toti romanii locuiesc in zona Dublinului. Multora le va fi imposibil sa ajunga la centrul de votare din capitala Irlandei."

GERMANIA. Numarul romanilor din Germania nu este cunoscut. Dupa 1990 nu s-a facut nici o evaluare oficiala referitoare la numarul romanilor de pe teritoriul Germaniei, conform lui Corneliu Iorgulescu, presedintele Centrului de votare din Berlin. In cele trei centre de votare de pe teritoriul german se asteapta "cate 1.000 de romani" la urne. Este posibil ca numarul lor sa creasca la Berlin, zona cu densitate mai mare a romanilor.

MAREA BRITANIE. Votul in Marea Britanie se face la Londra. Nici in aceasta tara nu exista date care sa arate numarul real al romanilor. "Nu avem o statistica, iar in aceasta perioada este oricum o fluctuatie foarte mare a romanilor in Regat", afirma Mihai Delcea, seful sectiei de votare din Londra. Cati romani vor veni la vot este iar o necunoscuta. La referendumul privind Constitutia Romaniei in Marea Britanie au votat 600 de romani. "Acum speram sa vina mai multi", spune Mihai Delcea.


DOCUMENTE NECESARE
Cetatenii romani aflati in strainatate pot vota pe baza pasaportului diplomatic, de serviciu, simplu sau consular, pe care se aplica stampila cu mentiunea "Votat" de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare. Pasaportul simplu poate fi folosit pentru exercitarea dreptului de vot numai de catre cetatenii romani aflati in strainatate sau de catre cetateni romani domiciliati in strainatate. Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care voteaza in strainatate in baza pasaportului simplu completeaza o declaratie pe propria raspundere ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul la vot in aceeasi zi, pe baza altui act de identitate. Cetatenii romani care nu poseda un pasaport valabil pot solicita eliberarea unui titlu de calatorie la sectia consulara a ambasadei, in baza caruia vor vota.
Sursa:www.jurnalul.ro
2004-11-27 12:40:57 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2004-11-27 12:40:57
 
  Loto 6/49
  Mergeti la vot! Alegeti cu gandul la Uniunea Europeana!
  Fraudarea alegerilor a adus Ucraina in pragul scindarii si razboiului civil
  Diversiune a Moscovei in sprijinul comunistului Vladimir Voronin
  Acuzatii la adresa SUA
  Persoane inca date disparute
  Alte 12 cadavre la Mosul
  Turcia nu este dorita in UE
  Puneti stampila pe ei!
  18 milioane de votanti
  2006, termen nerealist pentru noile carti de identitate
  Publicatie de vanzare
  «2004 - ANUL GAZELOR NATURALE», sarbatorit la Targu Mures
  Radio Progres n-a vandut patrimoniul
  Vova Cohn nu mai detine functii la Romcarton
  Suc de morcovi contra pietrelor la rinichi
  Romanii vor putea lucra sub contract in Germania
  In urma negocierilor dintre reprezentantii OMFM si ai Oficiului Federal al Muncii din Germania, autoritatile germane au decis completarea acordului de munca existent intre cele doua parti. Astfel, lucratorii romani cu varsta de peste 18 ani pot presta, in
  O singura firma a fost interesata de administrarea Portului turistic Tomis
  Taxele pentru actele de identitate vor putea fi platite la agentiile CEC, exceptional, in acest week-end
  CosmoRom s-ar putea relansa sub managementul Cosmote
  Imprumut BERD pentru Bacau
  Mihaela a donat 14.000 de euro unei maternitati din Piatra Neamt
  UEFA: «Incapatanata Steaua Bucuresti merge inainte»
  Turcii au demonstrat ca sunt departe de civilizatia europeana
  Guru Bivolaru nu va mai fi judecat la Bucuresti, ci la Sibiu
  Situatia terorismului in Romania este sub control
  CNS vrea referendum acum pentru autonomie
  Ambulanta lovita frontal de o alta masina
  Un liceean a fost injunghiat de un coleg
  Doi detinuti, prinsi la scurt timp dupa ce au evadat
  RomTelecom discuta cu ANRC majorari de tarife
  Apocalipa dupa Puiu
  Un Cantacuzino la a 26-a generatie
  Interventia in infarct
  Centru de consiliere si testare HIV/SIDA
  E bine sa ai la tine prezervativul
  Candidatul altora
  60 de minute cu Dana Deac
  Mihaela Radulescu, in eter
  Doina, biblioteca lui Cartarescu
  "Decuplarea ar fi o nedreptate"
  Vagoane de 18 milioane $
  Strainii prefera petrolul si bancile
  Decupezi si castigi
  "Astazi e ziua ta..." - Nicolae Manolescu
  Maxime de 12°C si minime de –8°C
  Hotararea judecatoreasca (III)
  Ger si eternul Niculae
  Printul Harry este tinta rapitorilor
  Primul semn de pace
  De la monstri cu furtun la robotei autonomi
  Active vandute doar cu acordul Fiscului
  Alianta D.A. suspecteaza softul de la BEC
  Sondaj Curs - Basescu, tot in urma lui Nastase
  Maine mergem la vot
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Omul care a adus hypermarketul  (2005-11-19 11:52:00)
· Stranepotul lui Caragiale  (2005-11-18 11:15:20)
· Ionut Fulea: 'Imi iubesc aproapele cantandu-i cu drag'  (2005-11-17 18:02:17)
· Artist pentru straini  (2005-11-14 10:28:18)
· Ce-au fost si ce-au ajuns  (2005-11-07 11:53:50)
· 'Romena' din Africa  (2005-11-04 10:19:47)
· Cosmarul italienilor  (2005-10-28 09:39:06)
· Echilibru - Dincolo de cuvant si bariere  (2005-10-28 09:38:10)
· 'Mi-a imbogatit viata!'  (2005-10-27 10:22:23)
· Exilat ca sa taca  (2005-10-24 12:06:35)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005