Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
"Zborul e dansul meu!"
Pensionarul Gheorghe Uta a iubit zborul, iar din pasiune si-a facut o meserie. In 30 de ani a acumulat 500 de ore de zbor cu planorul si alte 11.000 de ore pe avioanele ZLIM, de acrobatii aeriene. Si-n tot acest timp i-a molipsit si pe altii de nebunia acrobatiilor in aer.
IOANA MOLDOVEANU


Gheorghe Uta s-a nascut in 1943, la Bucuresti. A copilarit insa la tara, in satul Sasani, langa Dragasani. Mama sa, croitoreasa, avea in ucenicie o fata, pe Leana, care invata meseria in aceeasi camera in care Gheorghe isi facea lectiile. Absorbita de cusutul la masina, fata canta deseori, deranjand baiatul de la invatat. Odata, suparat ca Leana nu voia sa taca, Gheorghe a aruncat cu penarul de lemn dupa ea, nimerind-o fix in cap. Tatal sau, padurar, l-a altoit cu o vergea si printre injuraturi i-a spus: "Poate o sa te faci aviator!". Si Gheorghe s-a facut aviator. PLANORISM. La 18 ani, pe cand era in vizita la un unchi, in Bucuresti, tanarul s-a dus sa vada un spectacol de parasutisti in Parcul 23 August. "Niciodata nu vazusem aparate de zbor de la o distanta atat de mica. Eram ca un copil care vedea o jucarie pe care si-a dorit-o toata viata", povesteste el. In acelasi an, fara stirea parintilor, Gheorghe s-a inscris la cursuri de planor, a invatat despre aerodinamica, despre aparatura de bord, a invatat geografie, fizica si meteorologie. Isi aduce si acum aminte primul zbor: "Cand m-am vazut in aer mi s-a parut ceva deosebit... vedeam doar cerul, fusesem lansat in albastru... ca o racheta". Apoi a plecat militar, un an, doua luni si opt zile. I-a fost foarte dor de aparatele de zbor si cand s-a liberat a urmat cursurile Scolii de Zbor cu Motor. Ziua se ducea la orele de zbor, iar cand iesea de la scoala era lacatus mecanic pe aerodrom, repara planoare si apoi le ridica in aer, ca pilot remorcher. Dupa-amiaza facea liceul la seral.

ACROBATII. Au trecut un an si 200 de ore de zbor pana cand Uta a urmat Scoala de instructori, fiind mai apoi incadrat ca profesor la Scoala Superioara a Aviatiei Civile de la Buzau, Boboc. In 1972 a participat la primul sau concurs si a iesit pe locul II la proba de aterizare la punct fix. Un accident aviatic, soldat cu moartea unui coleg, a transformat scoala de la Bobocul in unitate militara, iar Uta a refuzat sa ramana in cadrul armatei pentru ca abia i se nascuse primul copil.

S-a intors la Bucuresti, la Aerodromul Clinceni, si s-a apucat de acrobatii. "Am crezut la inceput ca asta nu e pentru mine, ca nu sunt bun. Mi se parea dificil, greu de suportat, neobisnuit". Dupa doi ani insa, profesorul sau de zbor i-a spus ca n-a vazut pilot sa zboare mai bine ca el. Gheorghe a invatat mai intai vria, acrobatia in care se ridica cu avionul la 1.000 m si isi da drumul in picaj, rotindu-se aproximativ 250 m. Apoi a urmat luping-ul, un cerc in aer, la o inaltime ce depinde de antrenamentul pilotului. Cand facea ranversarea, urca cu avionul vertical si se intorcea brusc in jos. De facea imelmanul, pleca de la orizontala, se intorcea pe spate si iar pe fata, iar de facea rasturnarea urca cu avionul la 45 de grade, se rasucea pe spate si venea inapoi la vale, precum o jumatate de luping.

CAMPION. Timp de sase ani a participat la toate concursurile organizate de Aeroclubul Roman. A ocupat locurile III si V la acrobatie, I si II pentru aterizare la punct fix si locul III la raid de regularitate. In 1979 a participat la Campionatul balcanic de zbor cu motor, de pe Aerodromul Strejnic si a iesit campion. Uta impreuna cu pilotul Trucmel, care acum nu mai traieste, au format a doua pereche din tara care a zburat "in oglinda", in 1986, adica doua avioane unul sub altul. Ceea ce-i placea pilotului cel mai mult la mitinguri si demonstratii aviatice era vanatoarea de baloane cu heliu, aruncate pe cer pentru a fi lovite de avioane precum niste popice.

ACCIDENT DE ZBOR. In timp ce zboara, pilotul este supus unor forte care tin avionul in aer. Pentru a putea face acrobatii, un pilot trebuie sa faca fata acestor forte, de nu, ele actioneaza precum un val si iti iau vederea. "Iti trebuie antrenament, forta este ca la masinile de Formula 1, asa tare ca ti se intind obrajii. Sangele ti se urca de la inima la cap si iti pierzi cunostinta", spune Uta. El a umblat odata doua saptamani cu ochii injectati din acest motiv. In 1984, in timp ce facea repetitie pentru Ziua Aviatiei Austriei, s-a prabusit cu avionul. Si-a rupt ambele picioare si maxilarul. A stat o luna in spital la Oradea, sase cu picioarele in ghips si alte trei la pat. "Cand am cazut, am avut senzatia ca o sa raman fara picioare, ma vedeam ca un cersetor. Apoi le-am vazut in ghips, dar mi-era teama ca nu ma vor mai lasa sa zbor." Uta nu s-a lasat insa, pana in 1991 a fost instructor coordonator in cadrul Aeroclubului Roman, apoi a revenit la Aeroclubul Bucuresti – Clinceni.

PENSIE. In 1998, Gheorghe Uta a iesit la pensie cu 500 de ore de zbor de planor si 11.000 de ore de zbor pe toate tipurile de avioane ZLIN, specifice acrobatiilor aeriene. In acelasi an a participat la un concurs alaturi de elevul sau Dan Stefanescu. Elevul a luat locul I, iar profesorul locul II. "Mandria pentru Dan a fost fost asa mare, ca de fapt tot eu castigasem", povesteste pilotul. Stefanescu s-a retras din lotul olimpic de acrobatii aeriene anul acesta, de Ziua Aviatiei Romane. "A venit la mine si mi-a multumit. A fost cel mai mare moment de multumire din cariera mea", spune Uta.

Isi iubeste elevii si le plange soarta: "Toti fac ce fac din dragoste pentru zbor. Au niste salarii infecte, cu banii pe o lansare nu isi pot lua nici macar o cola la 2 litri. Salariul lor este de 3 milioane". Ne roaga sa le dam numele tuturor in ziar, macar de atat sa se bucure. Este vorba de Daniel Stefanescu, Dan Colderman, Dan Popescu, Ion Postolache, Vlad Borzea, Tatu Lucian si Vanda Marandiuc.

Uta nu a putut sa abandoneze zborul nici la pensie, este instructor voluntar, nu vrea bani. "E asa o placere, ca si cum te-ai duce sa dansezi la discoteca. Zborul este dansul meu!" Nu-si doreste decat sanatate, sa mai poata sa zboare si "sa pice de undeva niste bani, 63.000 de marci, sa-mi iau un avion mic", spune si rade.


SACRIFICIU
"Daca vrei sa zbori, faci sacrificii mari. Intr-un an te poti duce zilnic la aerodrom si poti zbura doar cinci minute. In loc de strand si cinema, stergi de praf planorul" - Gheorghe Uta, despre primele sale cursuri de planorism


DANS
"Mi-a placut acrobatia: delicata, frumoasa, fina. Cand ma duc sa zbor, parca dansez. Altii zboara de parca vor sa rupa avionul. Eu sunt mai elegant, imi place mai mult valsul decat dansul trepidant. In viata am zburat mai presus de simtirile mele" - Gheorghe Uta, despre placerea de a face acrobatii


DRAGOSTEA PENTRU ZBOR I-A UNIT PE VIATA

IN FAMILIE. In 1990, familia Uta a participat la o demonstratie aviatica: el pilot, mama si fiul, parasutisti

PLANOR. Uta, alaturi de primul sau aparat de zbor, "care l-a lansat in albastru… ca o racheta"
Pe cand era elev la Scoala de Zbor cu Motor, Gheorghe a intalnit-o pe Florica, o parasutista "vioaie si descurcareata". Faceau pregatiri pentru defilarea de 1 Mai cand pilotul s-a dus la ea cu o floare si a invitat-o sa se plimbe. "Mi-au placut ochii lui, era frumos, bronzat si voinic", spune Florica. In 1970 s-au casatorit. Ea nu dorea sa renunte la cariera ei de sportiv de performanta, iar Gheorghe, pentru ca o iubea, i-a dat libertatea sa-si urmeze visul. "M-au curtat si alti barbati, dar ei voiau sa stau la cratita", povesteste cu recunostinta sotia pilotului. Gheorghe se mandreste astazi cu cei 30 de ani de activitate sportiva ai sotiei lui, cu cele aproape 5.000 de salturi cu parasuta si cu cele 4 kg de medalii pe care Florica le tine in vitrina, alaturi de cele ale sotului. Au impreuna doi copii, pe Mugurel, in varsta de 32 de ani, care a urmat-o pe mama, este ofiter parasutist, si pe Cornel, student la Facultatea de Educatie Fizica si Sport.
Sursa:www.jurnalul.ro
2004-10-27 08:38:34 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2004-10-27 08:38:34
 
  Cati «ucigasi» fara crime mai sunt prin puscarii?
  Petre ...
  Membrii unor grupari mafiote care au legatura cu fratii Camataru, judecati
  Judecatoarea banuita ca a jucat in filme porno, actionara intr-o firma care vinde casete video
  Bucurestean, ucis din gelozie in cartierul Militari din Capitala
  O basarabeanca a fost prinsa in timp ce vindea pastile de ecstasy
  Fostul presedinte Bill Clinton vrea sa devina secretar general al ONU
  Respingerea Constitutiei, egala cu autoexcluderea
  Gallup: Bush si Kerry, aproape la egalitate
  Putin face campanie pentru Ianukovici, in direct, la televizor
  Stratan: Nu exista incompatibilitate intre a fi membru UE, dar si al CSI
  Yasser Arafat a fost operat
  Armele biologice, un pericol
  Fidel Castro a reaparut in public
  Emil Constantinescu: Daca Basescu va castiga alegerile, eu plec din tara
  Trei procente despart PSD+PUR de D.A. si cinci pe Nastase de Basescu
  Alianta PNL-PD: Presedintele Ion Iliescu a incalcat Constitutia
  Coalitia Romana pentru un Parlament Curat deconspira candidatii incompatibili moral
  PSD+PUR: Basescu si Tariceanu se ascund dupa fusta lui Pippidi!
  Materialele de propaganda electorala
  Specialisti pentru proiecte comunitare
  Inchisoare pentru frauda fiscala
  Graficul dezbaterilor pentru buget
  Una din doua scoli nu are aviz sanitar de functionare
  Tinerii romani pot studia in strainatate
  Negocierile nu au indepartat fantoma grevei de la Sanitas
  Ceaiul verde previne boala Alzheimer
  Campania pentru donarea de sange, un miliard de lei
  Imprumuturile cu rate lunare descrescatoare, avantajoase
  Va fi scumpirea banilor pretul dezinflatiei?
  Fuziune pe piata turistica autohtona
  Perjovschi: Distinctia sustine artistii care au curaj sa zica nu
  Universitatea Ecologica – centru al cooperarii francofone
  Bugs Bunny
  472 de joburi pentru ingineri
  Slujbe doar pentru persoanele calificate
  A doua tinerete
  Traficul rutier poate duce la infarct
  Maini ce redau pofta de viata
  Cartile, tutorii lui George Pruteanu
  Opt zile ca sa-ti faci o firma in Franta
  Intermedierile domina topul pietei de capital
  Vamile se bat in controale si confiscari
  Mittal a ajuns number one
  “Astazi e ziua ta...“ – Teodora Mares
  Temperaturi cu 10 grade peste cele normale
  Fiul lui Manea, hot prin SUA?
  Mutu le-a sifonat si rudelor imaginea
  Ramas bun, Kucima!
  Saparmurat Niazov, uns presedinte pe viata
  Bush Jr, la mana arabilor si a evreilor
  Site-ul saptamanii
  Cladirile high-tech, ecologie si economie
  Cum i-au crescut urechi Messenger-ului
  Alegerile nu au oprit reforma
  "Boom" la contractele futures
  De maine incepe campania electorala
  Cocaina arde la buzunar - Adi Mutu intra in faliment!
  Copilul disparut - Au trecut pe langa el!
  Femeia cu chip de pisica
  "Andreea", inca o clona a judecatoarei porno
  Elvis, cel mai bogat mort
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Omul care a adus hypermarketul  (2005-11-19 11:52:00)
· Stranepotul lui Caragiale  (2005-11-18 11:15:20)
· Ionut Fulea: 'Imi iubesc aproapele cantandu-i cu drag'  (2005-11-17 18:02:17)
· Artist pentru straini  (2005-11-14 10:28:18)
· Ce-au fost si ce-au ajuns  (2005-11-07 11:53:50)
· 'Romena' din Africa  (2005-11-04 10:19:47)
· Cosmarul italienilor  (2005-10-28 09:39:06)
· Echilibru - Dincolo de cuvant si bariere  (2005-10-28 09:38:10)
· 'Mi-a imbogatit viata!'  (2005-10-27 10:22:23)
· Exilat ca sa taca  (2005-10-24 12:06:35)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005