Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Stefan cel Mare a transformat Putna in Ierusalimul Romaniei
Stefan cel Mare a transformat Putna in Ierusalimul Romaniei
Ceremoniile au debutat joi seara, la Cetatea de Scaun a Sucevei, continuand vineri cu slujba de pomenire si alte manifestari omagiale.

Cateva mii de persoane au participat la adunarea populara de comemorare a domnitorului, la Cetatea de Scaun. Au fost prezenti si presedintele Romaniei, Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, mai multi membri ai Guvernului, reprezentanti ai judetelor Moldovei, consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasily Boeciko, precum si parlamentari. Au participat, de asemenea, reprezentantii regiunii Schwaben (Germania), voievoda-tului Silezia (Polonia), Departa-mentului de Nord (Franta), Cer-nauti si Ivano Frankivsk (Ucraina), cu care judetul Suceava se afla in parteneriat si deruleaza proiecte comune.

Intaiul lider politic al romanilor
"Exista in istoria fiecarei natiuni momente astrale si personalitati care isi pun pecetea asupra vremurilor lor si a caror mostenire se transmite peste veacuri. Domnul Moldovei, Stefan cel Mare, este un asemenea erou exem-plar... Daca la Putna, locul in care se odihneste pentru vecie Stefan cel Mare si Sfant, vin sa-i aduca omagiul lor sute de mii de romani din toate provinciile istorice, din Republica Moldova, din alte tari vecine sau indepartate, aceasta ne arata ca el este viu in constiinta noastra, ca, in drumul nostru spre o noua identitate si un nou statut al tarii, marele nostru inaintas ne insoteste si ne intareste credinta in viitor. Avem toate datele sa vedem in Stefan cel Mare pe intaiul lider politic al tuturor romanilor, constient ca pretutindeni, de la Nistru pana la Tisa, este acelasi popor care vorbeste aceeasi limba si care are aceeasi origine, ca urmasi ai dacilor si ai colonistilor romani.

Acum, bataliile pentru viitor nu se mai dau la Podul Inalt, la Razboieni sau Calugareni, ci la Bruxelles, in marile capitale europene si internationale, iar miza nu mai este apararea fiintei nationale, ci integrarea Romaniei intr-un spatiu de civilizatie, prosperitate si securitate", a spus, la Suceava, presedintele Iliescu.

Liturghie si politicieni
Vineri, inca de dimineata, zeci de mii de pelerini, sub o ploaie marunta, au asistat la Manastirea Putna la ceremonia religioasa de comemorare a marelui domnitor, dupa ce cortegiul comemorativ, format din studenti ai Asociatiei Studetilor Crestin Ortodocsi din Romania, care a purtat, timp de doua zile, icoana domnitorului Stefan cel Mare de la Suceava la Putna, a ajuns la manastire, fiind intampinat de staretul lacasului de cult. La Sfanta Liturghie, au luat parte presedintele tarii, premierul si o serie de oameni politici si de cultura. Slujba religioasa a fost oficiata de Patriarhul Teoctist, alaturi de membri ai Sfantului Sinod, precum si de mitropoliti din Basarabia si Polonia. La ceremonie au participat si reprezentanti ai Bisericii Romano-Catolice. Ploaia, care a inceput imediat dupa debutul slujbei, a incetat inainte de momentul oferirii spadei. La slujba au fost prezenti si presedintele Ion Iliescu, care s-a recules la mormantul domnitorului, premierul Adrian Nastase, membri ai Guvernului, lideri de partide si parlamentari, fostul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, si foarte multi oameni de cultura. Nu au lipsit nici presedintele PNL, Theodor Stolojan, care a preferat sa stea in multime, in ploaie. Liderul PD, Traian Basescu, a participat la slujba insotit de sotia sa. Finalul slujbei de pomenire a fost marcat de un moment de reculegere, marcat de o simfonie a clopotelor, care a durat cinci minute.

Copia spadei domnitorului, oferita de premier
Premierul Adrian Nastase a oferit staretului Manastirii Putna, arhimandritul Velnic Melchisedec, copia spadei domnitorului, al carei original este la Istan-bul. "Va incredintez acest semn de prietenie intre poporul roman si turc si, in acelasi timp, ca semn al vitejiei romanilor, intr-un moment important al istoriei noastre", a spus Adrian Nastase. Staretul Manastirii Putna a primit o icoana si de la oaspetii din Polonia.

Dupa plecarea oficialitatilor de la Putna, intre orele 16.00-22.30, in parcarea manastirii, s-a desfasurat un spectacol artistic, incheiat la miezul noptii cu o retragere cu torte, de pe Dealul Crucii, pana la mormantul voievodului. La ora 24.00, au fost aprinse focurile recunostintei.

In timpul ceremoniilor de ieri, Emil M., un batran din judetul Neamt, a fost transportat cu un elicopter al Ministerului de Interne la Spitalul din Suceava, pentru ca i s-a facut rau.

Ceremoniile comemorative dedicate Binecredinciosului Stefan vor continua astazi cu spectacole folclorice, un concert de fanfara si proiectarea filmului istoric "Stefan cel Mare - 1475". Duminica, se vor desfasura si alte manifestari, iar seara, la ora 22.00, va fi organizat un spectacol de lumini si artificii.

Implinirea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare a fost serbata si in Arhiepiscopia Tomisului. Ieri, incepand cu ora 9.00, s-a savarsit Sfanta Liturghie in Catedrala Arhiepiscopala, urmata de un Te Deum, oficiat de parintele Arhimandrid Mihail, vicarul Arhiepiscopiei. Incepand cu ora 12.00, timp de 5 minute, toate bisericile din Constanta au tras clopotele in semn de pretuire pentru Sfantul Stefan cel Mare.


Preluat de pe: www.gardianul.ro
2004-07-03 13:37:11 Postata de hakael
   
Stirile Zilei  2004-07-03 13:37:11
 
  Politist condamnat pe probe subrede
  Eroii din linia a doua
  “Interporto“ – O suveica in stil italian
  Electrocasnice cu meniu “inteligent“
  Legendele Olimpului
  Contraceptivul unisex, in curand
  Mamaia - Ziaristi agresati de un hotelier
  Vine iar caldura!
  Pretul apartamentelor este in cadere libera
  Milioane de dolari, din cafea la automat
  Proprietatea comuna
  Reusita - Desen artistic la BAC realizat cu picioarele
  Prima a pierdut procesele cu CAN
  Cumparati numai facturi fiscale personalizate!
  Fitoterapie - Rosiile va protejeaza pielea de soare
  Sosia lui Kitty Cepraga, la Parchetul General
  La nunta fiicei patronului de la Sidex, Kylie Minogue a luat
  Turistii reclama mizeria de pe plaja
  O noua taxa pentru posesorii de autoturisme
  Executii in parcurile Capitalei?
  BCR a luat premiu
  Broastele testoase rare au devenit obiect de trafic
  Un glonte in tampla unui mafiot italian
  Crima din parcul Voinicel
  Apare scoala de Arte si Meserii
  Afacerist la doi ani
  Masaj la dentist
  Italian ucis de capcana pe care i-o pregatea unui roman
  Stefan cel mare cu bune si cu rele
  Diagnostic dupa fotografie
  Noi reguli la vanzarea cosmeticelor
  Blanculescu si principiul
  Crin Antonescu, despre sinuciderea sotiei sale:
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005