Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Celebra Miricioiu
A fost copilul care a cantat despre Dumnezeu atunci cand nu era voie. A fost interogata de Securitate si amenintata ca va fi inchisa in ospiciu. Dar a reusit sa scape si sa devina una dintre marile voci ale lumii.ANA-MARIA LUCA
Conducerea teatrului de opera Holland Park a sarit de bucurie cand Nelly Miricioiu a acceptat rolul Normei in opera cu acelasi nume a lui Vicenzo Bellini. Nelly Miricioiu, una dintre cele mai bune actrite de opera din lume, care a fost adesea comparata cu Maria Callas, si-a exprimat recunostinta: o va cunoaste si Marea Britanie asa cum o cunoaste si restul Europei.

A cantat despre Dumnezeu : Avea aproape 30 de ani cand a plecat definitiv din Romania, prin anii ‘80. Nelly Miricioiu s-a nascut la Adjud in 1952. Mama ei a numit-o Nelly dupa celebra cantareata de opera Nelly Melba, pentru ca ea insasi era pasionata de muzica. Micuta Nelly a invatat sa cante si, pe cand avea cinci ani, interpreta la radio cantece populare. O data a cantat unul cu nedoritul cuvant “Dumnezeu “. In ziua urmatoare, tatal ei, ofiter in Armata, a fost arestat, iar familia a fost mutata disciplinar la Iasi. Acolo, Nelly Miricioiu a mers la Conservator ca sa studieze pianul. In timpul liber canta.

Muzica

A invatat arii si a debutat la 18 ani in rolul Reginei Noptii din “Flautul Fermecat “ de Mozart. Dupa ce a inceput sa studieze serios a castigat competitii internationale. Intoarcerea in tara a fost mereu dureroasa. “Te tratau foarte rau, iti spuneau: “Nu uita, esti un nimic!”. Eram folosita ca arma politica”, povesteste soprana. Spera pe atunci sa participe la concursurile din strainatate si sa poata ramane in relatii bune cu guvernul de atunci. Dar nu a putut. Cand lucra pentru Opereta din Brasov, cineva a scris o anonima catre conducerea teatrului: Nelly ar fi facut un avort ilegal. I s-a facut un control ginecologic, a stat in inchisoare zece zile, apoi a fost eliberata, cu scuze. A mers direct la teatru sa cante.

Din Filipine, la Glasgow

S-a mutat la Bucuresti, s-a casatorit, dar casnicia n-a mers. Securitatea a inceput sa fie foarte interesata de ea. Apareau la miezul noptii si o luau pentru interogatoriu. A fost invitata sa cante in Filipine. I-au spus ca poate sa mearga, dar trebuie sa devina informator. Daca nu, au amenintato ca va fi internata in spital, unde mai fusese pentru ca avea depresii. Dar i-a fost teama sa spuna “nu”. Se temea ca nu ar mai fi iesit in viata de acolo. Asa ca a mers in Filipine pentru sase luni. Acolo Imelda Marcos, sotia dictatorului filipinez Ferdinand Marcos, s-a indragostit de vocea ei. A fost apoi invitata la o auditie pentru “Traviata” la Opera Scotiana din Glasgow. “Am cantat cu Alexander Gibson in limba romana. Cand am terminat, el a zis: “Ce limba incantatoare! Poti sa mai canti o data, in italiana de data asta?””, isi aminteste Miricioiu. Acea punere in scena a “Traviatei” a fost in 1982. Atunci a cerut azil politic in Marea Britanie. A debutat apoi la Covent Garden, la Paris, Milano, in Statele Unite.

Precum Maria Callas

Nelly Miricioiu are un repertoriu foarte vast, dar e cel mai bine cunoscuta pentru “bel canto”, vocea ca a unei ciocarlii pe muzica lui Bellini. Muzica lui i-a atras pe cei mai tehnici interpreti precum Callas, Sutherland sau Caballe. “Oamenii spun mereu “Oare cand n-o sa mai semene la voce cu Maria Callas?””, spune Miricioiu. Romanca e foarte incapatanata in ceea ce priveste felul in care joaca rolurile. “Asta a creat probleme cu dirijorii sau producatorii. Acum am o noua tehnica: sunt de acord sa joc asa cum vor ei, apoi ii conving ca tot ce cred eu e mai bine”. Se simte jignita de sugestii precum cele ca timpul ei s-a cam dus, mai ales pentru ca simte ca abia a inceput. “A fi cantaret de opera e ca si cum cineva te-ar tine de picioare cu capul in jos si apoi iti spune sa duci o viata normala. Totul e diferit, toti muschii ti se misca atfel. E foarte greu sa lucrezi”. E casatorita de 15 ani cu Barry Kirk, un inginer din Yorkshire, care s-a trezit deodata inconjurat de rude. Pana a-l cunoste pe tatal lui Nelly, nu l-a mai sarutat nici un barbat, spune el.

Nelly Miricioiu a trecut de 50 de ani si unii critici spun ca nu poate juca roluri de tinere indragostite pentru totdeauna. Dar nici o cantareata britanica, si putine de orice alta nationalitate, nu poate canta Norma sau Tosca asa cum canta Miricioiu.

CV - Nelly Miricioiu

Soprana Nelly Miricioiu este una dintre cele mai versatile voci din zilele noastre. Repertoriul ei merge de la roluri principale in operele lui Donizetti, precum Maria Stuarda, Anna Bolena, Robert Devereux, in Tosca lui Puccini sau Traviata lui Verdi. In 1982 a debutat la Covent Garden in rolul Neddei din “Paiate”. In 1983 a debutat si la Scala ca Lucia de Lammermoor si de atunci vocea ei s-a auzit in marile teatre de opera ale lumii, de nenumarate ori. A lucrat cu unii dintre cei mai prestigiosi dirijori si interpreti: in Tosca a jucat cu Jose Carreras, Jose Cura si Neil Shicoff sau in Boema cu Placido Domingo. A devenit faimoasa in Traviata. In 1986 a inceput seria concertelor de matineu “Vara” la sala de concerte din Amsterdam si a continuat timp de zece ani. Inregistrarile ei au fost nominalizate pentru cele mai bune la categoria “bel canto” in 1998. Inregistrarile ei cu “Tosca”, “Rosamunda d’Igliterra”, “Ricciardo e Zoaride”, “Cavaleria Rusticana “ au fost nominalizate pentru cele mai bune la categoria “bel canto” in 1998. Ultimele sale aparitii discografice au fost nominalizate si ele la “Discul anului” in 2000 si 2001.

Sursa : Jurnalul National
2004-06-02 01:15:29 Postata de dan
   
Stirile Zilei  2004-06-02 01:15:29
 
  Dacia de 5.000 euro, lansata azi la Bucuresti si la Paris
  Hormonii si sufletul
  Alimentatia femeii gravide
  Mancam la fel ca in anii 70!
  Chestionarul casatoriei perfecte
  Fotbalul virtual castiga noi adepti
  Chiulul alesilor costa 17 miliarde lunar
  Slujba de promovare a unui candidat PD la primarie
  Rusii prefera blondele ca bodyguarzi
  Sport - Misiune indeplinita
  Manelistii intra si ei in campanie
  Guvernul nu vrea sa interzica centralele termice de apartament
  Comanda politica in cazul MISA
  Senatorul Vidovici joaca prin secretara la ProSport
  Romania, tara roasa de oftica
  Adrian Nastase: "Dinamo a castigat pe merit"
  Irakul are un nou sef
  IT/Stirile zilei – 2 iunie 2004
  Trimis la puscarie pentru chiolhanurile generalilor
  Profesorii fac miting azi
  Ben Laden a ales tintele din Turcia
  Santaj pe video - chat
  Politistii fac poze copiilor premianti
  "Guru" avea telefoanele interceptate
  Bariere ucigase
  Escrocherie cu sediul in Gibraltar
  Agroturism cu teren de la stat
  Inventatorul apei calde ieftine, furat
  Trei suceveni au castigat cate 572 milioane de lei
  Cumparaturi ieftine la TIBCO
  Premiera in Divizia A: brigada exclusiv feminina, la Poli - Gloria
  Fratii Kliciko ajuta orfanii romani
  Si-a facut singura cezariana
  Doar 1,42% diferenta intre om si cimpanzeu
  S-a expediat prin posta ca sa poata scapa de proces
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Disparitiile misterioase din Marea Neagra  (2005-11-14 11:02:59)
· Crocodililor le plac betivii  (2005-10-21 11:16:26)
· Pamantul se va turti si va ajunge o stea rece  (2005-10-06 10:54:01)
· Groapa ecologica a Iridex Group, pe lista vinovatilor dezastrului din Giulesti-Sarbi  (2005-10-03 09:51:38)
· Afacerea senatorului conservator Corneliu Pascu cu Primaria Capitalei  (2005-10-03 09:50:54)
· Averea senatorului, impresionanta  (2005-10-03 09:50:27)
· «Nu sunt eu de vina»  (2005-10-03 09:48:04)
· Calmar gigant, filmat de japonezi  (2005-09-29 11:02:33)
· Congelati de armata  (2005-09-28 12:10:23)
· Barbatii, o specie pe cale de disparitie  (2005-09-07 11:22:12)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005