Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Strategie CIA - Centre antitero pe mapamond
de Anca Aldea
Dupa ce a dezvaluit existenta unui lant de inchisori secrete in opt tari ale lumii, cotidianul Washington Times iese la rampa cu o informatie de senzatie.

Agentia Centrala de Informatii (CIA) a infiintat in peste 24 de tari ale lumii structuri antiteroriste secrete, finantate direct de SUA.

Administratia Bush nu a reusit, pana in prezent, sa dezlege itele scandalului inchisorilor secrete ale CIA in afara granitelor SUA. Numai vicepresedintele Dick Cheney si-a exprimat clar si la obiect optiunea legata de aceste centre de detentie, afirmand, recent ca tratamentul inuman aplicat prizonierilor capturati in Irak si Afganistan in inchisorile americane din unele tari ale lumii este ireprosabil. SOCANT. Ieri, cotidianul Washington Post a mai publicat o dezvaluire socanta. In afara de lantul de inchisori secrete devenite de notorietate, CIA a pus baza unei retele de structuri antiteroriste in colaborare cu serviciile similare din Europa, Orientul Mijlociu si Asia.

Potrivit ziarului Washington Times, care citeaza declaratii ale unor fosti sau actuali responsabili din serviciile secrete americane, centrele secrete de informatii antiterorism (CTIC) exista in peste 24 de tari ale lumii. CTIC-urile au fost concepute dupa modelul centrelor CIA de combatere a traficului de droguri infiintate in anii ’80 in America Latina si Asia. In cadrul acestor centre, agentii secreti americani si locali lucreaza umar la umar pentru a descoperi suspecti sau retele teroriste. Americanii si colegii lor iau decizii cu privire la oportunitatea arestarii suspectilor, transferul lor in alte tari pentru interogatoriu si detentie si modalitatile cele mai eficiente de a submina sprijinul logistic si financiar al retelei Al-Qaeda. Cheltuielile sunt suportate in mare parte de CIA, iar tehnologia de spionaj de ultima ora, cu care se opereaza, este adusa de peste Ocean, scrie Washington Post.

Aproape toate capturile sau eliminarile de suspecti teroristi dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA au fost rezultatul cooperarii CIA cu serviciile secrete ale altor tari, scrie Washington Post, citand un reprezentant al CIA.

FRANTA, GAZDA PERFECTA. Ca si in articolul in care dezvaluia existenta unei retele de inchisori "fantoma", unde sunt tinuti cei mai temuti prizonieri capturati in Irak si Afganistan, ziarul american nu dezvaluie numele tuturor tarilor care adapostesc CTIC-urile. Potrivit surselor citate, Franta este, de cativa ani, gazda unui CTIC. Centrul poarta numele Alliance Base si reuneste specialisti din Marea Britanie, Germania, Canada si Australia. Implicarea Frantei in planurile antiteroriste ale Americii este cel putin uimitoare, de vreme ce Parisul s-a opus, in repetate randuri, si a vociferat de cate ori a avut ocazia pe marginea interventiei americane in Irak si Afganistan.

CUTIA CU SCULE A CIA
"Centrele secrete de informatii antiterorism reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste codificarea si organizarea legaturilor care, in alta parte, s-ar realiza mai degraba ad hoc. Este un instrument din cutia cu unelte" - Un fost responsabil CIA


ROMANIA
Intr-un interviu acordat Radio Delta RFI, presedintele Basescu neaga existenta unor inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. "In mandatul meu nu s-a petrecut asa ceva. Nu exista nici o informatie care sa sustina afirmatia numai in baza faptului ca un avion sau altul a aterizat pe baza aeriana de la Kogalniceanu sau pe baza aeriana de la Timisoara", a spus Basescu. Cat priveste faptul ca fostul sef al statului, Ion Iliescu, spunea ca "nu a auzit ca ar exista" astfel de inchisori, Basescu a precizat ca "de regula, presedintele Iliescu are unele abordari destul de eliptice". Intrebat daca aceste baze nu ar fi putut sa existe fara ca el sa fie la curent, presedintele a raspuns ca "este greu de crezut asa ceva". "Cu certitudine o astfel de decizie s-ar lua in CSAT", a conchis Basescu.



TASKENT
Crearea retelei CTIC a devenit o necesitate dupa atacurile teroriste din "martea neagra" americana. CTIC-urile sunt parte dintr-o strategie mai ampla, de reformarea radicala si constanta a activitatii CIA, intreprinsa de fostul director al Agentiei, George Tenet.

Asemenea structuri exista si in tari cu care, la nivel diplomatic, SUA nu au cele mai bune relatii, scrie Washington Post. De exemplu, Uzbekistanul, tara criticata dur de SUA si de ONU pentru tratamentul inuman aplicat prizonierilor luati in timpul ultimei revolte inabusite in sange de autoritatile de la Taskent. Cu toate acestea, CIA a colaborat cu serviciile secrete uzbece pana de curand. Pe lista tarilor care detin astfel de centre se afla, intre altele, Yemen si Indonezia. SUA au trimis in Yemen 100 de instructori militari.



ISLANDA
Presa europeana si americana continua sa publice articole despre lantul de inchisori secrete ale CIA in lume si sa alimenteze zvonul potrivit caruia astfel de centre de detentia s-ar afla si in Romania. Televiziunea islandeza Stoed 2 sustine ca avioane cu prizonieri CIA au aterizat de cel putin 67 de ori in diferite orase din Islanda, incepand din 2001.

Cel mai recent eveniment de acest fel s-a inregistrat, potrivit ziarului Morgunbladid, miercuri, in capitala islandeza Reykjavik. Stirea este o lovitura destul de dureroasa la adresa premierului islandez Halldor Asgrimsson, care declara recent ca Guvernul sau nu a acordat permisiune oficiala Statelor Unite pentru escale ale avioanelor "fantoma" ale CIA pe teritoriul islandez.
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-11-19 12:04:46 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-11-19 12:04:46
 
  Craii de la Curtea Veche
  Presa turca acuza: 'Blatter, un presedinte huligan'
  Gica Popescu: 'Ma simt mult prea puternic'
  DINAMO / Giovani asteapta
  Literatura transformata in SMS-uri
  Un nou cuplu - Vali Barbulescu si-a luat Bebelusa
  Omul care a adus hypermarketul
  Traieste cu Leo de la Cassa Locco, pentru cateva ore
  Gaudeamus - Scriitoarea Moony Witcher viziteaza Romania
  Sondaj - Vedetele si barfele fac vanzare
  Ninsori in centru, sud, est si la munte
  'Astazi e ziua ta...' - Ioan Fiscuteanu
  Studiu - Laptele bio
  Banditismul virusului B
  Atentie! - Fara cafeina, dar totusi cu risc pentru inima
  Rubrica de sex - Contraceptivul de sub piele
  Conferinta - World Summit
  Retele - Tarife pentru spectrul radio
  Robotii ne saluta in mare viteza
  Reabilitarea lui Stalin
  Industrie - Fabrici inchise
  Revin gazele pe abonament
  Razboinicul ANAF - Bodu ar face curat la fisc
  Cazul Bloom - Arestarile continua
  Parlament - Zi scurta la buget
  CSAT - Decapitari la SIE
  Somalia - Marinarii romani rapiti de pirati, eliberati
  A treia saptamana - De luni, din nou in greva
  A venit zapada
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Ucraina - Un an de la Revolutie  (2005-11-21 10:43:49)
· 'Locomotiva Europei' reporneste motoarele  (2005-11-21 10:42:55)
· Avioanele-inchisori / Malta, pe harta CIA  (2005-11-21 10:42:23)
· Strategie CIA - Centre antitero pe mapamond  (2005-11-19 12:04:46)
· Reabilitarea lui Stalin  (2005-11-19 12:03:41)
· George Bush nu mai vorbeste deloc cu tatal sau din cauza divergentelor de opinie  (2005-11-18 11:51:37)
· Variante noi - Bulgaria risca sa piarda bazele SUA  (2005-11-18 11:27:17)
· Scandalul Palme-Wilson / Un nou jurnalist implicat  (2005-11-18 11:26:32)
· Supozitii CIA - Castro are Parkinson  (2005-11-18 11:25:55)
· Ariel Sharon vrea anticipate in februarie  (2005-11-18 10:56:16)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005