Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
In colimator - Aliatii ataca Curtea Constitutionala
de Gabriela Antoniu
Ca si asta-vara, recenta decizie a Curtii Constitutionale, in urma careia presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu pot fi schimbati din functie, a starnit mania Aliantei, care anunta din nou ca va modifica legea de functionare a acestei institutii.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat marti seara ca sunt serioase semne de intrebare asupra obiectivitatii deciziei Curtii Constitutionale, in conditiile in care unii judecatori ai acestei institutii sunt in conflict de interese, si ca la nivelul acestei institutii nu functioneaza legea privind incompatibilitatile.

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a anuntat va propune conducerii PNL si Aliantei realizarea unui proiect de lege care sa previna conflictul de interese in cazul judecatorilor Curtii Constitutionale, care au fost lideri marcanti ai unor partide politice, iar colegul sau Puiu Hasotti a prezentat presei legaturile dintre o parte a membrilor Curtii si PSD. Patru din membrii Curtii Constitutionale au fost demnitari PSD sau au avut legaturi cu acest partid. Este vorba de fostii senatori Ion Predescu si Petre Ninosu, fostul deputat Acsinte Gaspar si sotul fostului Ministru al Justitiei, Viorel Stanoiu.

SUSTINERE. PD va sprijini proiectul de lege initiat de PNL, presedintele Emil Boc sustinand ca judecatorii Curtii Constitutionale iau decizii partinice.

"Aceasta institutie fundamentala a statului nu poate fi ocolita de legea conflictului de interese si, din acest punct de vedere, ea trebuie sa opereze si in cazul judecatorilor Curtii Constitutionale, cat se poate de repede, pentru ca sansa acestei institutii de a ramane una cu autoritate si de gardian al institutiei sa nu fie compromisa. Pentru ca, din pacate, ultimele decizii ale Curtii Constitutionale, cu un pronuntat, repet, cu un pronuntat caracter politic si partizan fac din aceasta institutie o agentie de serviciu a PSD, si nu reprezinta o institutie care sa garanteze suprematia Constitutiei intr-un stat de drept", a declarat Boc. La randul sau, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, afirma ca propunerea PNL trebuie sa fie discutata in Consiliul National de Conducere al Coalitiei.

"Pe fond, PC este de acord cu orice actiune care ar conduce la disparitia oricaror suspiciuni care planeaza asupra institutiilor in general, si in special asupra Curtii Constitutionale. Si cand vorbesc de suspiciuni, ma refer la ingerinta sau presiunea politica care se spun ca ar exista", a declarat Ciuca.

MODIFICAREA CONSTITUTIEI. Totodata, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs se declara un cert sustinator al unui nou act normativ care sa modifice organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

"Eu as fi in masura si chiar o sa propun sa amendez ca fostii parlamentari sa nu aiba acces la fotoliile de judecatori la Curtea Constitutionala, pentru ca au o legatura prea stransa cu partidele politice. Este o lege care trebuie sa fie revazuta si trebuie sa preintampinam eventualele viitoare abuzuri", a spus Kovacs. Liderul UDMR, Marko Bela, a mers si mai departe. "Curtea Constitutionala nu are forta sa faca legi, dar are forta sa anuleze legi fara dreptul de apel al Parlamentului", a declarat Marko. El a precizat ca exista "o problema in ceea ce priveste Curtea, inclusiv componenta acesteia si componenta votului" si ca aceasta trebuie rezolvata pe viitor, inclusiv prin modificarea Constitutiei, daca este nevoie.

OPOZITIE. In schimb, PSD, prin Cristian Diaconescu, purtatorul sau de cuvant, se opune initiativei. "Suntem in situatia unei atitudini politice, prin care alianta doreste, practic, sa sanctioneze Curtea Constitutionala deoarece nu a pronuntat o hotarare care sa-i fie favorabila in ceea ce priveste situatia Regulamentelor din Senat si Camera Deputatilor. Probabil ca daca hotararea Curtii Constitutionale ar fi fost alta, si reprezentantii PNL ar fi avut un alt punct de vedere", a declarat Diaconescu. La randul sau, Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM, spune ca "este o incercare de intimidare a Curtii Constitutionale, ceea ce este absolut inadmisibil. Trebuie putin respect si pentru institutiile statului, si nu numai o pofta avida dupa functii si privilegii obtinute prin maturarea tuturor legilor si prin incalcarea chiar a Constitutiei. Trebuie cineva sa-i opreasca".

DIFERENTE VARA-TOAMNA
Fata de ceea ce s-a intamplat acum patru luni, exista insa si unele diferente. Atunci anuntul de modificare a Legii Curtii Constitutionale a venit din partea liderului PD, Emil Boc. El spunea ca, daca va fi nevoie, Legea Curtii Constitutionale va fi modificata in asa fel incat sa existe posibilitatea revocarii judecatorilor. Boc a afirmat ca, daca aceasta solutie nu va fi posibila, se va merge pe varianta revizuirii Constitutiei, "pentru a pune Curtea Constitutionala in afara oricarui control politic". "Din nefericire, Curtea Constitutionala nu mai este o institutie juridica si constitutionala, ci una politica, prin componenta pe care o are", sustinea Boc.

O alta diferenta consta in reactia temperata a premierului la decizia Curtii in cazul Regulamentelor. In prima faza, el chiar a refuzat sa o comenteze, spunand ca asteapta motivarea deciziei. Asta-vara, dupa ce si-a anuntat intentia de a demisiona si declansarea anticipatelor, Tariceanu afirma: "Votul popular este cel care va decide daca Romania vrea sa mearga in continuare pe reforma justitiei sau vrem sa mentinem acelasi sistem ticalosit, o Curte Constitutionala care este dominata politic de fostul partid aflat la putere si care incearca prin toate mijloacele sa-si apere privilegiile, pentru ca se incearca mentinerea privilegiilor care exista in acest moment in justitie".


CAZ
Nu la fel de porniti au fost aliatii pe schimbarea Legii Curtii Constitutionale cand judecatorii au respins legea privind despagubirea regelui Mihai, acum doua saptamani. Atunci, reprezentantii coalitiei s-au limitat sa critice doar decizia Curtii in acest caz, catalogand-o drept "gresita", "urata". "Curtea Constitutionala si-a cam depasit conditia in ultima perioada", era de parere senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.



Povestea se repeta

Reactia aliatilor la recenta decizie a Curtii Constitutionale in cazul Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului seamana izbitor cu cea de asta-vara. La inceputul lunii iulie, judecatorii Curtii au declarat neconstitutionala o serie de prevederi din pachetul de legi privind reforma in Justitie. Atunci, ca si acum, nu au lipsit criticile la adresa Curtii, ca si acuzatiile de pesederizare a institutiei. "Decizia Curtii poate fi caracterizata ca fiind lipsita de responsabilitate profesionala. Ciudatenia deciziei, in sensul de a bloca promulgarea si publicarea intregului pachet si nu a textelor declarate neconstitutionale, nu poate fi inteleasa decat prin faptul ca institutia a capatat un puternic caracter politic si, ca atare, trebuie sa-si asume si consecintele", declara atunci purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. El a spus ca decizia era oarecum asteptata, "tinand cont de componenta Curtii Constitutionale, institutie formata din fosti parlamentari PSD, apropiati si rude ale unor politicieni ai PSD". "Raman la parerea ca aceasta institutie, Curtea Constitutionala, are o componenta politica pronuntata. In actuala formula, iesita legea din Parlament, cu decimarea ei de catre Curtea Constitutionala, nu poate fi continuata reforma justitiei", afirma liderul PD, Emil Boc. Insusi premierul Tariceanu a avut o iesire dura la adresa judecatorilor Curtii, prilej cu care si-a anuntat intentia de a demisiona: "In fata acestei situatii nu exista decat o singura solutie: sa ne intoarcem din nou la electorat, prin depunerea demisiei Guvernului si sa asteptam verdictul popular".
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-11-18 11:35:23 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-11-18 11:35:23
 
  Comunitatea de informatii
  Banca Mondiala va impumuta Romania cu 110 milioane de euro pentru sistemul judiciar
  «Oz Romanesc», o emisiune despre viata dupa gratii, maine, la OTV
  Teodor Atanasiu: Nu am hotarat tipul de avion pentru Fortele Aeriene
  Philip Bloom, asociatul fostului presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, a fost arestat, in SUA, pentru dare de mita
  Dacia Logan are, din nou, probleme: 3.000 de masini sunt rechemate la fabrica pentru reparatii
  Cocis, aproape de TSKA Moscova
  Stadionul Steaua va avea un gazon nou
  Romanescu a castigat partida cu Badescu
  Hagi nu vrea jucatorii lui Oli
  Rudel Obreja: «Ne-a dezavantajat sistemul tragerii la sorti!»
  Conducerea CCA s-a schimbat, obiceiurile proaste au ramas aceleasi
  Gica Popescu incearca sa-si «cumpere» electorii inaintea alegerilor de la FRF
  Turcia ar putea fi exclusa din competitiile internationale
  «Gardianul» de la Chisinau nu are legatura cu publicatia noastra
  «Nicolae Iorga, la Istanbul»
  UAP si-a vandut lucrarile de patrimoniu, dar fostii ofertanti sunt nemultumiti
  Artistii nu stiu cum le vor fi impartite cele 20 miliarde de lei vechi
  Oferte respinse pentru Nitramonia
  Fabrica Schlemmer la Satu Mare
  Investitie germana de 15 milioane euro
  RomTelecom si ANRC muta batalia tarifelor in salile de judecata
  CE: Cresterea economica a Romaniei, dubla fata de media din UE, in 2005-2007
  Tractorul primeste subventii de la bugetul de stat pentru a treia oara in acest an
  Centrala Cernavoda, oprita la o defectiune electronica
  Taranii vor trebui sa-si deschida conturi bancare
  Comisia de integritate a PSD se reuneste in Consiliu National
  Videanu: Liberalii sunt frustrati
  Curatenia in PSD Bucuresti a inceput cu Dan Darabont
  De ce nu se voteaza bugetul? Pentru ca parlamentarii Puterii chiulesc de la sedinte!
  La Palatul Cotroceni se vorbeste despre ministrul Vasile Blaga, ca un posibil coordonator al Comunitatii de Informatii
  Turcia a deschis «coridorul energetic»
  Sistem antiracheta in Polonia?
  Manual de negociator
  Merkel: UE nu are orientare politica
  Trei «prieteni» algerieni ai lui Bin Laden, arestati in Italia
  Scandalul avioanelor CIA ia amploare: ministrul spaniol de externe va fi audiat
  SUA ar putea renunta la amplasarea de baze militare in Bulgaria
  Ariel Sharon vrea anticipate in februarie
  Salariile angajatilor din administratia publica locala, de la 1 octombrie 2005
  Bugetul SPP, umflat cu 146 miliarde de lei, anul viitor
  Voinea: Cresterea salariilor ar putea duce la marirea TVA
  Ipocrizie guvernamentala: salarii inghetate pentru profesori, cresteri de 50% ale lefurilor demnitarilor in 2006
  Seres: «Analizam introducerea, incepand de anul viitor, a unor tarife sociale pentru cei cu venituri reduse»
  Gazele vor fi platite la fel ca energia termica
  Ignorand decizia guvernului, Distrigaz impune abonamente
  Tariceanu le cere profesorilor sa se revina la catedra
  Greva de la Metrou continua pentru ca instanta nu s-a pronuntat
  Ministrul educatiei, Mihail Hardau, ii cearta pe judecatori ca nu cunosc legile
  Guvernare pentru cine?
  Despre greva
  Baraje CM 2006 / Razboi la Istanbul
  FRF / Ziua greselilor
  Despagubiri pentru o tunsoare gresita
  Vedete figurante
  Antena 3 - Seinfeld vine la Jay Leno
  Stranepotul lui Caragiale
  Vocea din casca in UE
  Vine gerul
  'Astazi e ziua ta...' - Vlad Radescu
  Arterita
  Radioterapie la Spitalul Elias
  Plictisiti de oaspeti?
  Sober W / Vierme poliglot
  Conferinta - Parteneriat cu Intel si Siemens
  Interconectare - RomTelecom nu vrea tarif mai mic
  Telecentre - Servicii de comunicatii la sate
  Prototip - Laptop cu manivela
  Supozitii CIA - Castro are Parkinson
  Scandalul Palme-Wilson / Un nou jurnalist implicat
  Variante noi - Bulgaria risca sa piarda bazele SUA
  De ce exista UE?
  Tractorul - Concedieri colective
  Competitie - Batalia cardurilor
  Afacere - Bani mari pentru case mici
  Reforma sanatatii - Dezbateri la Romexpo patronate de PC
  Senat - Proiecte date peste cap de chiulangii
  Vizita la nivel inalt - Condoleezza Rice vine in Romania
  Conflict - PD trimite mingea inapoi in terenul PNL
  Chiul la greu! - Haos in Parlament
  Ati vazut acest copil? - Stoica Ion
  DN1 – pregatiri de week-end / Radare pe drumul ce duce la munte
  Declaratii trunchiate - Sora si iubita hotului mort, reaudiate
  Lucrarile la Rostok - In linie dreapta
  Din nou in strada
  Decizie - Greva ilegala la Metrorex
  Soc in finala privatizarii BCR
  Nasul sub bisturiu
  Cum scapati de durerile ulcerului
  Credite pentru studenti
  Minerii planuiesc varvariada
  Americanii vor sa goneasca asteroidul ucigas
  Accident la Cenavoda
  George Bush nu mai vorbeste deloc cu tatal sau din cauza divergentelor de opinie
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Moartea domnului Anghelescu  (2006-03-16 22:18:32)
· Servicii secrete - Alesii vor sa duca CNI in Parlament  (2005-11-21 10:49:27)
· Atac - Tariceanu, tinta liberalilor  (2005-11-21 10:48:39)
· PRM / La al IV-lea congres, Tribunul s-a reales  (2005-11-21 10:48:04)
· Vizita - Basescu la Palatul Elysee  (2005-11-21 10:47:20)
· Control - Oprisan, acuzat de frauda  (2005-11-21 10:46:46)
· CSAT - Decapitari la SIE  (2005-11-19 12:10:17)
· Parlament - Zi scurta la buget  (2005-11-19 12:09:24)
· In colimator - Aliatii ataca Curtea Constitutionala  (2005-11-18 11:35:23)
· Chiul la greu! - Haos in Parlament  (2005-11-18 11:34:34)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005