Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
'Nu e nici un pericol, dom’le!'
de Adrian Nastase
Tulcea – Maliuc - Isteria nationala creata de autoritati nu se regaseste deloc in zonele aflate sub monitorizare sau carantina.

Vestea ca vine virusul aviar nu a schimbat nimic in satele din Delta Dunarii, iar localnicii spun ca nu inteleg prea multe din ce li se intampla. Pentru ca e ordin de la Bucuresti, salupe ale directiei sanitar-veterinare si ale responsabililor de la mediu au umplut in ultimele zile bratele Dunarii. Barcile cu motor se indreapta spre micile localitati aflate "sub stricta monitorizare", responsabilii coboara, se informeaza cu privire la evolutia situatiei si pleaca spre localitatea urmatoare. Nimeni nu are voie sa dea informatii, iar actiunea se desfasoara pana la caderea intunericului. Si asta, pentru ca in aceste conditii este periculos sa navighezi cu salupe rapide.

CORDONUL. La Maliuc – orasul stiintei din Delta Dunarii –, politisti adusi special de la Tulcea au "izolat" zona in care au fost gasite in ultima saptamana lebede moarte. Nimeni nu mai poate intra in fosta ferma a orasului, pentru ca doi politisti vigilenti, special trimisi de la oras ca sa nu-i cunoasca pe localnici, se opun cu vehementa. O banda de plastic in doua culori, rosu si alb, blocheaza drumul comunal, izoland "locul crimei". "Nu e voie, domnule! S-au gasit lebede moarte! Nimeni nu are voie acolo decat cu aprobarea medicului!", suna tunator vocea unuia dintre ei. Exista insa si o chichita prin care cei doi pot fi induplecati. Astfel, dincolo de bariera exista cotetele de porci ale localnicilor. Oamenii sunt nevoiti sa treaca linia ros-alba de cateva ori pe zi pentru a da de mancare la porci. In fata acestei situatii, politistii se indupleca: "Mergeti, dom’le, sigur ca da! Treceti!". Omul care a gasit primele lebede moarte acum o saptamana zice ca se numeste Gabi si se fereste sa vorbeasca despre incident. Spune ca se dusese pana la fosta ferma cu niste treaba cand a vazut pasarile zacand fara viata. I-a anuntat imediat pe primar si pe politai, acestia au luat niste manusi si niste saci de plastic, au incarcat pasarile si le-au dus la Tulcea cu o barca. Asa fusesera avertizati sa faca de catre responsabilii sanitar-veterinari de la oras, dar si de medicul din sat. Si asta, pentru ca toata vara au murit zeci de pasari in Maliuc. "A fost ba holera aviara, ba au mancat nutret vechi, ba cine stie ce alte cauze. Mie mi-au murit 80 de pasari, gaini, rate, gascani, iti dai seama ce inseamna asta! Altii au avut 40, altii 50, altul chiar 90 si i-au murit toate", spune Gabi. Mai zice ca lebede moarte sunt in fiecare an cu zecile, pentru ca "sunt pasari foarte sensibile". "Am vazut de cand sunt numai lebede moarte, doar o singura data am vazut o lisita. Personal, cred ca au atins vreun cablu electric sau au murit de foame, nu cred in povestea asta cu gripa aviara", mai zice Gabi.

MASURI LIPSA. De altfel, nu se intampla nimic in sat care sa indice faptul ca localitatea se afla sub monitorizare. Mai multe afise au fost lipite prin sat pentru a informa despre riscul infectiei cu gripa aviara. Localnicii au fost vaccinati impotriva gripei si spun ca e foarte bine ca se incearca prevenirea imbolnavirilor. Insa, zilnic, multi dintre ei curata cotetele pasarilor, rascolind cu mainile goale in gainatul care pate fi contaminat cu virusul aviar. Nimeni nu pare insa preocupat de situatie. Pe pontonul principal exista un prag invelit intr-o carpa inmuiata in clor pe care este obligatoriu sa-ti stergi picioarele dupa ce pleci din Maliuc. "Pentru dezinfectare."

PACEA DE LA AGIGHIOL. In sudul Deltei Dunarii, in localitatea Agighiol, aflata de asemenea sub "atenta monitorizare", nu se intampla chiar nimic. Si aici oamenii au fost vaccinati impotriva gripei, dar de altceva nu au auzit pana acum. Viata isi urmeaza cursul obisnuit, locuitorii fiind ocupati cu stransul de pe camp al stiuletilor de porumb pe care n-au apucat sa-i stranga in perioada ploilor din septembrie. "Nu e nici un pericol, n-o sa ni se intample nimic", spun locuitorii. De altfel, nici medicul din sat si nici veterinarul nu se aflau ieri in sat, obloanele fiind trase atat la dispensar, cat si la farmacia veterinara.


ASTAZI VOM AFLA VERDICTUL
Izolarea virusului gripei aviare se efectueaza prin inocularea materialului patologic – recoltat de la pasarile moarte sau sacrificate de necesitate – pe oua embrionate in varsta de 9-11 zile, spun specialistii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA). Dupa inoculare, ouale embrionate se incubeaza patru-sapte zile, iar apoi se recolteaza lichidele alantoamniotice (lichide interne), care se vor examina in ceea ce priveste activitatea hemaglutinanta (lichidul prelevat in contact cu hematii). Daca exista activitate hemaglutinanta rezulta ca s-a izolat un virus hemaglutinant. Acesta trebuie identificat daca este sau nu virusul gripei aviare prin teste specifice de laborator. Daca testele demonstreaza ca este virusul gripei aviare se va verifica ce tip de virus este – unul puternic sau unul slab patogen. Daca nu exista activitate hemaglutinanta se mai executa cel putin un test pe oua embrionate care se incubeaza patru-sapte zile, spun specialistii ANSVSA. Deci izolarea si identificarea virusului gripei aviare necesita minimum opt-zece zile si maximum 14-16 zile, considera acestia. Abia dupa ce a fost izolat si identificat, virusul va fi trimis in Marea Britanie pentru confirmare. Comisia Europeana se asteapta ca rezultatele testelor de laborator, efectuate pentru confirmarea virusului gripei aviare in cazul celor trei pasari domestice din Ceamurlia de Jos de specialistii Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala, sa fie cunoscute astazi. (Florina Zainescu)
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-10-12 10:52:09 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-10-12 10:52:09
 
  Transare la Guvern
  Ministerul Administratiei vrea sa oblige proprietarii sa-si asigure imobilele
  O doljeanca si-a omorat fetita de sase ani, taindu-i gatul
  Sediul Primariei din Murgeni, scos la licitatie din cauza unei datorii
  Sorin Beraru are de ispasit o pedeapsa de sapte ani inchisoare
  Nicolae Mischie ar putea scapa de dosarul de contrabanda din cauza amneziei martorilor
  TVR a luat crema transmisiilor sportive
  CNCD ia act de mitocaniile ciucanilor
  Lacatus nu il refuza pe Gigi Becali
  Covaliu s-a umplut de glorie la Mondiale
  Astazi, de la ora 18.30 (TVR 2), pe Stadionul Olympic din Helsinki, Finlanda joaca impotriva Cehiei pentru onoarea ei si barajul nostru
  Matei Stanei n-a murit nici o clipa de grija pentru Catalina Ponor!
  Prietenul fratilor Becali candideaza la sefia FRF pentru «a apara fotbalul»
  Rock-ul de calitate si Sec de Murfatlar fac casa buna in ONX
  Finantarea proiectelor suplimentare decise de CNC, blocata de lipsa unui Consiliu de Administratie
  Listele cartierului «Brancusi»
  Noul subprefect, investit in functie
  Bugetul pe 2006 are doar 29 miliarde euro de cheltuit
  Aproape 80% din scolile de soferi au fost gasite in neregula
  In pofida tuturor strategiilor si proiectelor, abandonul scolar s-a dublat in acest an
  O prima palma pe «obrazul» bugetului: ministrul Mircea Miclea si-a dat demisia de onoare din fruntea Ministerului Educatiei
  Coalitia si PSD discuta o formula de compromis pentru Regulamentul Camerei
  Parlamentarii o invita pe Anca Boagiu in Parlament, sa se informeze
  Senatorul Ion Iliescu: Dupa manevra meschina de la congresul partidului, nu pot sa uit si nici sa iert PSD-ul!
  Schimbarea presedintilor consiliilor judetene: Puterea isi schimba deciziile de la o zi la alta
  Ministrul de interne, Vasile Blaga, vrea sa-i oblige pe prefecti sa se scoale de dimineata si sa isi faca temele la zi
  Punct de vedere
  Pakistan: Viata a milioane de oameni, amenintata de slaba coordonare a operatiunilor de salvare
  Dupa nominalizarea Angelei Merkel, urmeaza disputa pe programul de guvernare
  Avocatul Dan Nastrut: Trebuie vazut cine este adevarata victima
  Un hot recidivist a fost prins in locuinta regizorului Stere Gulea, dupa ce a talharit-o pe matusa printului Sturdza
  Bogdan Iancu a spart si casa soacrei lui Mircea Geoana
  Conotatia politica a cazului Iovan: Romanii trebuie sa arate Europei ca respecta dreptul la proprietate
  Gripa aviara: Oficialii FAO nu confirma existenta virusului ucigas in Romania
  Aurelian Pavelescu: O grava iresponsabilitate a presedintelui
  Radu Stroe: Comunitatea trebuie sa tina de Executiv
  Adrian Severin: De cand este Saftoiu specialist in securitate?
  Romeo Raicu: Comunitatea nu este un superserviciu
  Cozmin Gusa: Basescu nu are destula putere pe cat si-ar dori
  Superserviciu secret cladit pe incalcarea legii
  Cum va puteti monta repartitoare la calorifere
  Logica
  Steaua / Lacatus – presedinte, Gigi nu mai e patron
  Finlanda – Cehia / Hai Finlanda!
  Scrima - Mihai Covaliu, campion mondial
  Lume, lume...
  Din nou in studio, dupa 20 de ani
  Cursuri de calificare
  Canti ceea ce mananci
  Distinctie - Mihaela, premiata
  La Bucuresti - Zilele filmului finlandez
  Autori ucisi de carte
  Se mentin conditii favorabile ploii
  'Astazi e ziua ta...' - Alexandru Zub
  Femei - Inalte si ambitioase
  Neurochirurgie si SF
  Antibiotic natural - Uleiul de arbore de ceai
  Un vaccin anticancer
  Consulat nou
  Democratie cu arma
  Euro-economiile, in impas
  UE vrea sa liberalizeze caile ferate
  Citadinele
  Demisie - Mircea Miclea, prima victima a bugetului
  Administratie - Coalitia contra Basescu
  Legea minoritatilor / Acord PC – UDMR
  Bugetul pe 2006 - Alesii se codesc sa stranga cureaua
  Basescu - ADA santajeaza PSD cu executii in judete
  Timisoara - Sapte refugiati uzbeci, in Suedia
  Viza pentru SUA s-a scumpit
  Inundatii - 342 de familii fara adapost
  Bucuresti - Cresc impozitele
  Ghidul lui Blaga - Dati statul in judecata!
  Gripa aviara - In Ceamurlia de Jos au murit 'desteptatoarele'
  Dezbatere Jurnalul - Romanii si sondajele
  Fata lui Basescu il da in judecata pe Lobont
  Rasism la curtea regala britanica
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· A venit zapada  (2005-11-19 12:12:16)
· Din nou in strada  (2005-11-18 11:40:14)
· Ministrul educatiei, Mihail Hardau, ii cearta pe judecatori ca nu cunosc legile  (2005-11-18 11:03:02)
· Greva de la Metrou continua pentru ca instanta nu s-a pronuntat  (2005-11-18 11:02:01)
· Tariceanu le cere profesorilor sa se revina la catedra  (2005-11-18 11:01:40)
· Philip Bloom, asociatul fostului presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, a fost arestat, in SUA, pentru dare de mita  (2005-11-18 10:30:41)
· Prefect de Cluj - Avocatul proxenetei  (2005-11-17 18:26:17)
· Maria Huza si Monica Macovei se acuza reciproc pentru presiuni asupra procurorilor  (2005-11-17 17:53:12)
· Incompetenta autoritatilor a mai primit o palma. Profesorii au mai castigat trei zile de greva  (2005-11-17 17:52:42)
· Radoi: «Banii pentru salariile noastre sunt la Alstom»  (2005-11-17 17:52:09)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005