Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Legea proprietatii (I)
de av. Eduard Fagaraseanu
Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si Justitiei, precum si unele masuri adiacente, a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 653 din 22/07/2005 si a intrat in vigoare la 25 iulie 2005.

Deoarece legea cuprinde 17 titluri, ne vom opri acum asupra modificarilor care vizeaza proprietatea funciara, urmand ca in articolele ce vor urma sa analizam si modificarile survenite asupra celorlalte reglementari.

Adoptand o solutie destul de neobisnuita in tehnica legislativa, Guvernul Romaniei a propus Parlamentului adoptarea unui pachet legislativ eterogen prin procedura constitutionala a asumarii raspunderii. Respingerea legilor Justitiei a facut ca pachetul care continea legile proprietatii sa fie promovat de catre Guvern prin ordonanta de urgenta. Asta, pentru ca modificarile aduse acestora nu au fost vizate de decizia Curtii Constitutionale in nici un fel. Sunt modificate astfel legi restitutionale, precum Legea nr. 10/2001, Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar, Legea nr. 1/2000 privind restituirea terenurilor cu destinatie forestiera, Legea nr. 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara si Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

PROPRIETATEA FUNCIARA. Pachetul de legi privind proprietatea funciara cuprinde modificari si completari ale Legii fondului funciar nr. 18/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 169/1997 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997 si Legii nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, cu modificarile si completarile ulterioare, si urmatoarele legi noi: Legea privind circulatia juridica a terenurilor si Legea privind renta viagera.

Modificarea si completarea legilor fondului funciar au ca scop finalizarea reconstituirii dreptului de proprietate, reglementand distinct doua aspecte: dispozitii procedurale care sa urgenteze aplicarea legislatiei funciare si definitivarea proceselor aflate in curs de judecata; reglementari de continut care sa asigure realizarea principiului "restitutio in integrum", asumat de Romania fata de Consiliul Europei cu ocazia adoptarii Rezolutiei nr. 1123 a APCE din aprilie 1997. Cele mai importante modificari aduse Legii fondului funciar nr. 18/1991 si Legii nr. 1/2000 se refera la: consacrarea regulii vechiului amplasament cu respectarea atribuirilor in proprietate legale din perioada anterioara; consacrarea suprematiei reconstituirii in fata constituirii dreptului de proprietate privata; restituirea terenurilor agricole la nivelul ultimei reforme agrare (Legea 187/2.03.1945), respectiv anul 1948 in cazul padurilor; restituirea constructiilor aferente terenurilor agricole si forestiere situate in extravilan; reintroducerea probei cu martori; despagubirea proprietarilor pe ale caror terenuri se afla investitii vandute in mod legal de stat la valoarea justa a acestor terenuri; simplificarea conditiilor de reconstituire a dreptului de proprietate si accelerarea punerii in posesie si a emiterii titlurilor.

AVANTAJE. Noile reglementari cu privire la circulatia juridica a terenurilor au in vedere simplificarea si fluidizarea tranzactiilor de terenuri cu scutirea de taxe de timbru si timbru judiciar pentru terenurile ce se tranzactioneaza in vederea constituirii de exploatatii agricole. Reglementarile privind renta viagera completeaza cadrul legal privind stimularea circulatiei juridice a terenurilor si infiintarea de exploatatii agricole viabile.

Modificarile la Legea cadastrului si publicitatii imobiliare urmaresc introducerea cadastrului pe cheltuiala statului, apropierea serviciilor de cadastru de domiciliul cetatenilor, prin extinderea numarului de birouri de cadastru la nivel national si liberalizarea profesiei de expert cadastral. Reglementarile privind accelerarea judecatilor in materie funciara au in vedere crearea de complete specializate in cadrul instantelor, scurtarea termenelor de judecata, simplificarea administrarii probelor si a procedurilor de citare, eliminarea caii de atac a apelului si simplificarea punerii in executare a hotararilor emise.


STABILIREA PATERNITATII
Dan Ioan Sandu, Bucuresti: "Va rog sa ma ajutati sa lamuresc doua probleme care ma framanta: 1) Care este calea juridica de atac pentru stabilirea paternitatii in cazul in care au aparut indoieli bazate pe fapte reale in ceea ce priveste fidelitatea sotiei in cursul casatoriei si ca adevaratul tata ar fi altul decat cel pe care l-a declarat? Doresc sa stiu legislatia aferenta lamuririi acestei probleme, precum si costurile in vederea declararii unor actiuni in acest sens. 2) Doresc sa stiu daca un student la facultate mai beneficiaza de pensie alimentara, in cazul in care repeta anul de facultate."

RASPUNS: 1) Mai inainte de toate, trebuie sa facem precizarea ca art. 53 C. familiei instituie urmatoarea prezumtie: "copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei". Va fi foarte greu sa rasturnati aceasta prezumtie, iar mijlocul legal prin care se poate face acest lucru este actiunea in tagada paternitatii. Aceasta are un termen foarte scurt de prescriptie – respectiv 6 luni de la data cand tatal a cunoscut nasterea copilului. Costurile nu sunt prea mari – actiunea in tagada paternitatii se timbreaza, potrivit art. 13 din Legea 146/ 1997 modificata, cu 73.000 lei vechi (7,30 lei noi), avand in vedere faptul ca este vorba de o actiune neevaluabila in bani, dar care nu este scutita de plata taxei de timbru. 2) Opinia majoritara in dreptul familiei rezultata din coroborarea dispozitiilor art. 86 C. familiei cu prevederile legislatiei muncii este aceea ca obligatia de intretinere a parintilor fata de copiii lor deveniti majori inceteaza la terminarea studiilor ori a pregatirii profesionale a acestora, insa nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani. Aceste idei sunt sintetizate si intr-o decizie de indrumare a fostului Tribunal Suprem, care stabileste si conditia ca beneficiarul sa manifeste "staruinta in continuarea studiilor si obtinerea unor rezultate corespunzatoare". Faptul ca a ramas repetent nu este in masura sa duca la sistarea automata a acordarii pensiei, iar daca minorul dovedeste ulterior straduinta in continuarea studiilor, poate, fara indoiala, sa beneficieze de pensia de intretinere, chiar daca a ramas un an repetent. Chiar in doctrina se da un exemplu in acest sens – copilul, dupa ce nu a reusit la examenul de admitere, se inscrie la o postliceala, de unde este exmatriculat, iar ulterior reuseste la examenul la facultate, obtinand chiar bursa – exemplu considerat ca denota staruinta in a-si continua studiile.



ALOCATIA FAMILIALA COMPLEMENTARA
Adela Nemes, Baia Mare: "Am 31 de ani si sunt o femeie singura, care urmeaza sa aduca pe lume un copil. Pentru ca multi cititori au primit raspunsuri la intrebari sau nedumeriri, va rog sa ma lamuriti si pe mine asupra unui lucru: exista vreun act normativ, lege sau ordonanta care stipuleaza ca femeile singure, eventual peste 60 de ani si care dau nastere unui copil, primesc din partea statului un ajutor financiar? Daca da, care este cuantumul si caror autoritati trebuie sa ma adresez?"

RASPUNS: Conform Ordonantei de Urgenta nr. 105/ 2003 privind alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de alocatie de sustinere familiile formate din persoane singur si copii in varsta de pana la 18 ani, aflati in intretinere si care locuiesc impreuna cu aceasta, denumite familii monoparentale. In sensul prezentei ordonante de urgenta, prin persoana singura se intelege persoana care se afla in una dintre urmatoarele situatii: a) este necasatorita; b) este vaduva; c) este divortata; d) al carei sot/ sotie este declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca; e) al carei sot/sotie este arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor; f) nu a implinit varsta de 18 ani si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a)-e); g) a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in una din situatiile prevazute la lit. a)-c), cu exceptia asistentului maternal profesionist. Incepand cu luna ianuarie 2005, limita de venituri prevazuta in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2003 privind alocatia familiala complementara si alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, aprobata cu completari prin Legea nr. 41/2004, este de 1.600.000 lei vechi (160 lei noi). Cuantumul alocatiei de sustinere pentru familia monoparentala, prevazut la art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2003, aprobata cu completari prin Legea nr. 41/2004, este de: a) 480.000 lei vechi (48 lei noi) pentru familia cu un copil; b) 556.000 lei vechi (55,6 lei noi) pentru familia cu 2 copii; c) 642.000 lei vechi (64,2 lei noi) pentru familia cu 3 copii; d) 722.000 lei vechi (72,2 lei noi) pentru familia cu 4 sau mai multi copii.
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-08-06 10:32:51 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-08-06 10:32:51
 
  Sicane
  Ministerul de Interne pretinde ca va restitui pasapoartele in trei zile
  OLAF ancheteaza, la Vaslui, executarea unui drum cu fonduri europene
  Traficanti de persoane, printre care si o romanca, arestati in Italia
  Peste 20 de infractori romani au fost adusi in tara de Interpol
  «Curcanii» de la Sectia 14 vor sa lase un mos fara cocos
  Asasinul Mihaelei Runceanu nu a fost eliberat, din cauza unei greseli in decretul de gratiere
  Clujenii cauta sponsori prin mica publicitate
  Fundasul Vali Nastase s-a «rupt» in amical
  Rapidul a ajuns la mana vikingilor
  Sebastian Bodu este cu ochii pe fotbal
  Presedintele Mircea Sandu si secretarul general Adalbert Kassai jefuiesc cluburile din esalonul secund
  Facem apel la echipele din prima divizie: fara blaturi, jucati cinstit!
  Cu ajutorul vicepremierului Copos, Gigi Becali a rezolvat problema stadionului pe ultima suta de metri
  Dispute continue la Oficiul pentru Drepturi de Autor
  Numirea in functie a unor directori de teatre din Constanta, contestata de prefect
  La Viena, cinci romani se vor bate «in desene» pentru cinci mii de euro
  Situatie critica: Biblioteca Nationala este in impas, din lipsa de sediu si personal aferent
  Materiale pentru locuintele inundate
  Daimler Chrysler extinde fabrica din Cugir
  Noi trenuri spre litoral, in weekend
  Romanii pot schimba inca 2.000 de rable
  Fiscul va vinde averea inculpatilor in Dosarul RAFO
  Se revine la impozitarea progresiva: Casele si masinile vor fi taxate inzecit
  Executivul infiinteaza o noua structura cu 125 de angajati, pentru verificarea achizitiilor publice
  «Aur» la Olimpiada de Informatica
  Burse rurale pentru studenti
  Din neglijenta, sectorul 5 a pierdut un imobil
  Dupa ce initial Primaria sectorului 2 a aprobat vanzarea unui teren, conform Legii 550, aceasta s-a razgandit si s-a ales cu un proces in instanta
  UE solicita Ministerului Educatiei ca scolile profesionale sa califice, prioritar, soferi
  Calvarul ploilor a lovit, de asta data, pentru inceput, opt dintre cele 36 de judete care au fost avertizate de noul val al inundatiilor
  Programe la indigo
  In teritoriu, Alianta ia foc
  Vicele PNL Arad, suspendat din functie
  Scandalul TVA: PD - Incurajam lucrul la negru! PC: Nu agream cresterea taxelor! PSD: Pensionarii vor avea de suferit!
  Premierul nu da Tractorul din mana pe Flutur-ele de pe gardul Finantelor!
  Radu Berceanu, catre Tariceanu: Un premier neserios nu mai are credibilitate!
  UCM se pregateste sa devina partid politic pentru a nu ramane in afara Parlamentului la viitoarele alegeri generale
  Londra isi pregateste «drumul» catre Varna
  Ungaria are un nou presedinte
  Americanii trec la represalii
  Rumsfeld ataca «sistemul inchis» al Chinei
  Submarin rusesc, esuat in Pacific
  Opozitia germana isi pierde credibilitatea
  Kurzii pornesc ofensiva
  Europa promite Iranului un viitor nuclear «pasnic»
  Tony Blair lasa pe plan secund drepturile omului: «Regulile jocului se schimba»
  SUA sprijina demilitarizarea Transnistriei
  Alerta in Israel, dupa un atac armat al unui extremist evreu
  Valoarea terenului este necunoscuta pentru ca nu s-au mai facut astfel de tranzactii
  Dumitru Ciobanu: «Nu mai vand nici un teren»
  Fost sef in SIE speculeaza drama sinistratilor
  Frantisek Priplata recunoaste ca a trecut granita fraudulos, pe «frontiera verde»
  Seful Serviciului Investigatii Fiscale Gorj si-a cumparat vila, BMW si un apartament de lux din salariul de bugetar
  Cumnatul lui Omar Hayssam a pierdut Polirom Roman, dar a ramas cu datorii la stat de 50 miliarde de lei
  Visurile verii
  Caini optimisti
  Rosenborg se tem sa nu fie insultati
  Rapid – 'Sa castigam si cu echipele mici'
  Divizia A - Intra 'granzii' in joc
  'De ce nu pot?'
  Plusuri si minusuri - Tara unde nu se respecta reguli
  Lungarno Hotels – un concept de real succes
  Chanel, din nou in negru
  Renasterea unui gigant
  Aproape celebri
  ProSiebenSat. 1, cumparat cu 2,47 miliarde de euro
  Teatrul National si Opereta au cazut la intelegere
  Al treilea sezon de 'Recurs'
  Ploi cu peste 20 l/mp, vijelii si grindina
  Astazi e ziua ta... – Cezar Ivanescu
  Pastile care alunga calciul din oase
  Vorbe despre ameteli (II)
  Bere pentru piele frumoasa
  Impreuna da, dar neoficial
  Cresc vanzarile Microsoft in Romania
  Internautii se uita mai putin la tv
  Cu pistolul sub perna
  SUA curata Transnistria
  Ungurii si dubla cetatenie
  Rusii ar putea retrai tragedia Kursk
  'Tractorul' a trecut peste Ionut Popescu
  Bodu ia praful de pe toba
  Iliescu, indoliat
  Valer Dorneanu: 'Boc, cu coasa in Parlament'
  SRI il contrazice pe Basescu
  Fiul lui Badalan - Prins beat la volan
  Soferul vinovat avea carnet doar de 15 zile
  Politia se retrage de pe teren
  Calea Victoriei - Jaf armat in centru
  Romanii au luat-o pe aratura
  Logan: Cah in Europa, OK pentru Romania
  Zapatero s-a accidentat de ziua lui
  Adolf Hitler isi snopea in bataie sora cu sapte ani mai mica
  Vaccin antigripal pe viata
  Record mondial in cuptor incins
  Camila a fost ciufulita
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Credite pentru studenti  (2005-11-18 11:46:58)
· Cum iti cauti un loc de munca  (2005-11-14 11:01:24)
· Drepturile pacientilor  (2005-11-14 10:17:55)
· Antecontractul de vanzare-cumparare  (2005-11-12 12:36:31)
· Produse pentru o digestie sanatoasa  (2005-11-11 10:32:54)
· Migratia fortei de munca  (2005-11-05 10:54:55)
· Comunicarea audiovizuala  (2005-11-05 10:53:57)
· Remedii pentru afectiunile bilei  (2005-11-04 10:08:15)
· Ponturi imobiliare  (2005-10-25 17:01:07)
· Harta topografica va fi disponibila pe Internet  (2005-10-24 11:20:57)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005