Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Utilitati - Scumpirile lunii lui Cuptor
de Adrian N. Ionescu, Florina Zainescu
De la 1 iulie, curentul electric se scumpeste in medie cu 5,2%, iar gazele naturale cu 10,2%, intr-o sarabanda care tine de ani buni si pare a nu se mai sfarsi. Si toate aceste majorari golesc, direct sau indirect, buzunarele si asa "usurele" ale romanilor.

Fata de acum un an, pentru consumatorii casnici, gazele naturale au un pret in medie mai mare cu 47%-48%, iar electricitatea s-a scumpit cu peste 10%. Comparatiile se complica la electricitate, unde sistemele de tarifare s-au schimbat si, teoretic, consumatorii au fost pusi sa aleaga in functie de consumul propriu.


GAZELE. Potrivit comunicatului autoritatii in domeniu, tarifele gazelor naturale cresc fata de 1 aprilie in medie cu 10,2%, ca urmare a obligatiilor asumate fata de Fondul Monetar International si a majorarii pretului la gazele din import in prima parte a anului.
Astfel, clientii Distrigaz Nord, care consuma anual mai putin de 2.400 de metri cubi, vor achita 6.947.700 de lei/1.000 mc, fara TVA (fata de ultimul pret, de 6.352.658 de lei/1.000 mc). La Distrigaz Sud, noul tarif va fi de 6.997.900 de lei/1.000 mc (6.387.918 lei). Scumpirea depaseste estimarile oficiale, care urcau pana la 7%. Anul trecut pe vremea asta, gazele se scumpeau pana la 4.705.170 de lei pentru 1.000 metri cubi. ELECTRICITATEA. Potrivit tarifului de tip monom, fara abonament, pretul unui kWh ajunge la 4.342 de lei (inclusiv TVA), fata de nivelul actual de 4.120 de lei. In cazul abonamentului, valoarea consumului se adauga la "rezervarea de capacitate", pentru care consumatorii vor plati, de la 1 iulie, cu 1.590 de lei pe zi, fata de nivelul actual de 1.511 lei pe zi. Pretul unui kWh, cu TVA, va fi de 3.211 lei, fata de 3.053 de lei in prezent.

In urma cu un an, tariful fara abonament era de 3.938 de lei/kWh, iar in cazul abonamentului, la pretul energiei consumate, de 2.919 lei/kWh, se adaugau 1.445 de lei/zi, toate fiind cu circa 10% mai mici ca acum, dar venind atunci dupa o alta scumpire, de 7,8%.

SUBVENTIILE. Tarifele sociale sunt de 1.840 de lei/kWh la transa intai, pentru un consum de pana la 60 kW/luna, 4.333 de lei pe kWh la cea de-a doua transa (consum intre 60 si 90 kW/luna) si, penalizator, de 8.413 lei pe kWh pentru cei care depasesc 90 kwh pe luna. Pentru a beneficia de tarifele sociale, venitul pe membru al unei familii abonate nu trebuie sa depaseasca valoarea salariului minim pe economie, de 3,1 milioane de lei, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Asa se explica de ce factura "sociala", la un consum de 80 kWh/luna, a scazut de la 271.080 de lei, cat era acum un an, la 197.060 de lei. Ceilalti consumatori vor subventiona prin pret pe cei considerati saraci, care vor fi mai putini, dupa calculele oficiale.


BENZINA, PLUS 1.000 DE LEI
Marile retele de distributie a carburantilor studiaza, in prezent, oportunitatea unei noi scumpiri a livrarilor "la pompa" cu circa 1.000 de lei/litru in medie. Potrivit unor specialisti din piata, la actualul pret mondial al titeiului, rafinariile ar avea nevoie de o scumpire dubla.

Titeiul autohton pare sa nu mai fie de mare ajutor, oficialii Petrom spunand ca "trebuie sa se alinieze la evolutia preturilor pe pietele internationale". Ieri la pranz, cotatiile mondiale pentru un tip asemanator se mentineau peste 58 de dolari/baril.

Contrar uzantelor, preturile au ramas neschimbate la inceputul acestei saptamani, in ciuda mentinerii preturilor internationale ale titeiului la niveluri-record pentru ultimii 22 de ani.

Reticenta distribuitorilor ar putea fi explicata prin faptul ca, de la inceputul lunii, benzinele s-au scumpit deja cu 1.900-2.300 de lei, iar motorinele, cu 2.200-2.500 de lei/litru, aproximativ jumatate din scumpiri aparand la inceputul saptamanii trecute. Pretul mediu al benzinei Premium este de circa 34.000 de lei/litru, iar al motorinei, de 31.500 de lei/litru.

Inceputul lunii iulie aduce si scumpirea tarifelor de cazare pe Litoral. Majorarile sunt diverse, unii hotelieri practicand preturi cu 16% mai mari fata de luna iunie, in timp ce altii afiseaza tarife mai mari cu pana la 50%. De exemplu, daca pana la 30 iunie plateati 800.000 de lei de persoana pentru o noapte de cazare la un hotel de trei stele din Mamaia, de la 1 iulie tariful creste la 1.265.000 de lei de persoana.

PRETURI. La un hotel de doua stele din aceeasi statiune, pentru o noapte de cazare trebuie sa pregatiti in jur de 16 euro de persoana (circa 570.000 de lei) in loc de 12 euro (aproximativ 430.000 de lei), cat a fost in luna iunie. La patru stele, tariful creste de la 82 de euro pe noapte, cu mic dejun (circa 2,9 milioane de lei) la 120 de euro (in jur de 4,3 milioane de lei). In statiunea Olimp, la hotelurile de trei stele cazarea costa cu circa 40% mai mult fata de luna iunie. Astfel, tariful de cazare creste de la 530.000/zi la 755.000 de lei/zi. Cei care vor sa mearga la mare cu bani mai putini pot alege un hotel de doua stele din statiunea Venus, unde cazarea in prima jumatate a lunii iulie va costa 290.000 de lei/zi de persoana.

ALTE CRESTERI. O noua majorare a preturilor pe Litoral va avea loc in jur de 15 iulie, cand hotelierii vor mai adauga cateva procente la tarifele de cazare. Cu toate acestea, operatorii de turism se asteapta ca numarul vizitatorilor sa fie cu 10% mai mare fata de anul trecut, datorita prognozei meteo favorabile pentru lunile iulie si august. Potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Mamaia va fi si in aceasta vara statiunea care va atrage cei mai multi turisti, cu vanzari de 33% din totalul pachetelor pentru Litoral. (Iohanna Onaca Purdea)


Printre primii care vor reactiona la acest nou val de scumpiri vor fi berarii. "Cele mai multe fabrici nu au mai scumpit de anul trecut, din august, ca a fost extrasezon. Asa ca vor majora preturile imediat, pentru ca, in toamna, sa iasa «la vopsea». Cresterea va fi insa nesemnificativa - 2-3% la producator, adica vreo 200-300 de lei pe sticla de bere", crede Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania. Dar la noi pe masa, bautura gulerata va ajunge cu cel putin 1.000-2.000 de lei mai scumpa, din cauza ca si comerciantii au de platit facturi.

TAVALUG. "Producatorii de cereale si crescatorii de animale vor fi afectati de tavalugul scumpirilor, iar salariatii vor cere si ei bani mai multi ca sa-si poata plati facturile umflate, in doua-trei luni mezelurile si carnita vor iesi la un pret mai mare pe poarta fabricii, apreciaza Minea. Deci, in toamna, cand creste consumul, va creste si pretul. "Nu inteleg de ce ministrul Ionut Popescu se gandeste sa creasca TVA-ul. Majorarea in cascada a tarifelor la utilitati este o metoda suficienta si eficienta pentru reducerea consumului", a adaugat el. Si tot in toamna va interveni scumpirea lactatelor si a alcoolului.


TVA
Posibila majorare a TVA pana la 22% va avea ca efect scumpirea produselor agroalimentare, a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Ionut Popescu, ministrul Finantelor, a anuntat ca Taxa pe Valoarea Adaugata ar putea creste, incepand cu anului viitor, de la 19% la 22%.
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-06-29 11:35:44 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-06-29 11:35:44
 
  Suvita mot-capitane
  Crestinii ii praznuiesc, azi, pe Sf. Petru si Pavel
  Directorul Boghiu vindea statului produse electrice chinezesti sub marca Siemens
  Fiul deputatului irakian ucis in atentatul de ieri, doctorand in Romania
  Doi politisti comunitari au fost batuti cu bate, in Hunedoara
  Ofiter cercetat dupa ce a avansat in functie printr-un fals
  Directorul sportiv al FC Steaua a fost eliberat din arest preventiv
  Politistii constanteni au tras 50 de focuri de arma pentru prevenirea unui conflict intre doua grupuri rivale
  Procurorul general Ilie Botos ii da ultimatum lui Dan Voinea sa finalizeze dosarele Revolutiei si Mineriadei
  Shelbourne vrea sa-i sperie pe stelisti
  Cosmin Contra spune adio
  Olaroiu face «curatenie» la Poli
  Giovanni nu are mana libera la Dinamo
  Echipele romanesti, rusinea Europei Centrale si de Est in cupele europene
  Divizia A se gaseste in pragul colapsului
  Fosta campioana a unei mari iubiri este amenintata cu falimentul!
  Radoi, Fl. Dumitru si Oprita nu au viza medicala
  Balas: «Selectia pentru Cupa Europei s-a facut pe favoruri!»
  «Publicitate si societate» de Bernard Cathelat
  De 15 ani, Jurnalism si Stiintele Comunicarii
  Cristi Puiu: Nu exista cinematografie romaneasca! Exista doar niste cineasti!
  Privatizarea Distrigaz Nord, finalizata
  Tinta de inflatie de 6-6,5% pentru 2006
  Ghiseele Fiscului, inchise publicului
  Autoritatile statului interzic societatii Electrica sa importe energie ieftina
  Corpul de Control al ministrului agriculturii a dat pe mana Parchetului 11 angajati ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare
  Creditele bancare vor fi mai scumpe, daca BNR inaspreste conditiile de imprumut
  RomTelecom desfiinteaza contractele cu firmele de cablu
  Leul greu obliga firmele sa-si schimbe casele de marcat
  Amenzi pentru modificari
  Operatie fara «satisfactie»
  Pedepse pentru farmacisti
  Profesorii supraveghetori de la Bac au fortat mana lui Miclea pentru marirea indemnizatiilor
  Secretarul de stat Maria Muga da vina pentru ciuntirea alocatiilor pe saracia bugetului
  Afaceristul Adrian Porumboiu a evacuat cu forta peste 150 de locatari ai unor imobile amplasate pe terenul sau din judetul Vaslui
  Politicienii dau note de trecere Taricenilor
  Serviciile secrete, discordie in Coalitie
  Stelian Tanase: Ion Iliescu se crede deasupra legii!
  La mai putin de un an de la preluarea puterii, cele doua partide se injura ca la usa cortului
  Sah-mat la PD: PSD si PNL si-au impartit locurile in conducerile SRR si SRTv
  Statul roman ii plateste lui Mihai I 30 milioane de euro
  PSD: Nastase si Vacaroiu «zboara» doar cu Basescu
  Campanie anti-tutun, finantata de producatori
  Opozitia filipineza cere destituirea presedintelui
  Bush se va intalni cu Berlusconi
  «Avocatul Diavolului» este in favoarea sanctificarii lui Ioan Paul al II-lea
  Socialistii accepta o «coalitie larga», dar fara participarea lui Simeon al II-lea
  Extinderea UE a jucat un rol minor in votul negativ de la referendumuri
  Reactorul nuclear revolutionar va fi construit in Franta
  Adrian Severin: PD a ajuns la guvernare printr-un accident numit Traian Basescu!
  M.J. Ion: Ovidiu are dreptate. Ni s-a propus sa evadam, insa afara ne asteptau 23 de arabi inarmati
  Episcopia Husilor le interzice celor cinci sa poarte haine bisericesti in arest
  Mandatele de arestare pot fi confirmate de Curtea de Apel Iasi
  Preotul Daniel da vina pe maicute pentru torturarea Sorei Irina
  Serviciile in delir
  Noroc ca «Suvita Mot Capitan» nu i-a... fuzionat pe liberali!
  Soacra
  'Munti', regizor-actor
  Bogdan Mara, spre Alaves
  'A fost decizia mea'
  Lori, o diva de epoca
  Slujbe pentru studenti
  Antena 3 a inceput emisia
  Opera Romana - Ludovic Spiess, schimbat din functie
  Timpul frumos mai tine cateva zile
  'Astazi e ziua ta...' – Alex Leo Serban
  Avertisment - Creste cererea de sange
  Prapad asupra rinichiului
  Terapie - Botoxul bate si migrena
  Operatie maraton pentru recuperarea virilitatii
  Jurnalisti dupa gratii
  CFR - Grevistii dau in judecata administratia
  16% e o cifra sexy, scoasa din burta
  Sondaj IMAS - Lui Basescu i-a crescut cota
  Liberalii, acuzati de abuzuri 'grosolane'
  Italia - Romani in sclavie
  Contractul EADS - Toma Zaharia se dezvinovateste
  Dosarul Mineriada din ’90 - Diamandescu, acuzat
  Scandal - Proiectul Polus a fost demarat
  Tanacu - Zbor deasupra unui cuib de fanatici
  Trei luni fara alocatii pentru prescolari
  Printesa Diana a luat cocaina
  Explozie de proportii la Pitesti
  Loganul, codas la siguranta
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· A venit zapada  (2005-11-19 12:12:16)
· Din nou in strada  (2005-11-18 11:40:14)
· Ministrul educatiei, Mihail Hardau, ii cearta pe judecatori ca nu cunosc legile  (2005-11-18 11:03:02)
· Greva de la Metrou continua pentru ca instanta nu s-a pronuntat  (2005-11-18 11:02:01)
· Tariceanu le cere profesorilor sa se revina la catedra  (2005-11-18 11:01:40)
· Philip Bloom, asociatul fostului presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, a fost arestat, in SUA, pentru dare de mita  (2005-11-18 10:30:41)
· Prefect de Cluj - Avocatul proxenetei  (2005-11-17 18:26:17)
· Maria Huza si Monica Macovei se acuza reciproc pentru presiuni asupra procurorilor  (2005-11-17 17:53:12)
· Incompetenta autoritatilor a mai primit o palma. Profesorii au mai castigat trei zile de greva  (2005-11-17 17:52:42)
· Radoi: «Banii pentru salariile noastre sunt la Alstom»  (2005-11-17 17:52:09)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005