Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Regele vinurilor, la masa cu Regele Spaniei
Daca urmasii lui Dom Perignon au nedumeriri, "Regele vinului" din Romania – cum e supranumit academicianul Valeriu D. Cotea – le spune francezilor ce trebuie facut pentru ca sampania sa fie... "champagne"-ie ("ca la mama ei"). Si nu e de mirare ca acestia ii cer sfatul avand in vedere faptul ca cercetatorul roman este printre cei mai buni din Europa in domeniu.
de CRISTINEL C. POPA

Este considerat un adevarat "guru" in domeniul stiintei viei si vinului. Academicianul roman Valeriu D. Cotea este adesea solicitat cu un sfat in domeniu chiar de francezii de la renumita podgorie Champagne, de unde, se stie, vine si denumirea de sampanie. Expertul roman este singurul oenolog membru (titular sau corespondent) a patru institutii academice din lume. Premiat de regele Spaniei, innobilat cu un pretios titlu – in ordin de cavaler – de insusi presedintele Frantei, academicianul roman Valeriu D. Cotea, specialistul numarul 1 in viticultura din Romania, care este considerat unul din varfurile mondiale in domeniu, are nemultumirea ca nu i se acorda atentia cuvenita din partea organelor abilitate ale statului. El considera ca daca guvernantii s-ar implica suficient in promovarea vinurilor, in sprijinirea viticulturii romanesti in general, aceasta ar aduce serioase beneficii economiei.

USI INCHISE. Cordial, cu privirea usor suspicioasa strecurata pe sub sprancenele voluminoase, Valeriu D. Cotea e ca un bunic sever, pretentios. Cu miscari incete, dar elegante, imi semneaza o dedicatie pe una dintre numeroasele lui carti stiintifice si precaut trece "si, sper, pretuirea mea, reporterului". Batranul degustator de vinuri ma serveste cu apa. Si el bea vin destul de rar. Daca toata ziua sta cu nasul in pahare adulmecand arome, i s-a acrit. A baut destul, cumpatat, doar e si degustator de vinuri cu patalama, recunoscut. Nu are nasul rosu, cum mi-as fi inchipuit, ci chiar o paloare retinuta, data poate si de albastrul sincer, senin, al ochilor. Cu privirea aspra, inteligenta, ma pune la zid cu perfectele lui date stiintifice, verificate.

Ajuns la venerabila varsta de 78 de ani si continuand cercetarea pe care a facut-o o viata intreaga, academicianul roman este nemultumit ca nu primeste sprijin pentru multele probleme cu care se confrunta, unul dintre exemple fiind refuzul alocarii ajutoarelor financiare necesare publicarii cartilor sale de specialitate. El ofera drept exemplu si cazul unora dintre colegii sai, ale caror studii, spune el, ar putea fi foarte folositoare dezvoltarii viticulturii, oenologiei romanesti. Academicianul a fost deranjat de aroganta cu care a fost tratat de fostii functionari guvernamentali. "Am batut la nenumarate usi si prea putine sau deloc mi s-au deschis. Nu mai pot suporta starile de umilinta in care sunt adeseori pus", spune cu amaraciune academicianul Cotea. "Ma invitau la fel de fel de simpozioane stiintifice, insa ii refuzam, pentru ca atunci cand trebuiau sa faca ceva pentru viticultura ei se ocupau cu alte probleme", precizeaza acad. Valeriu D. Cotea.


INNOBILARE. Valeriu D. Cotea (stanga) se bucura de pretuirea Regelui Juan Carlos al Spaniei

BANCURI CU... REGELE SPANIEI. Isi aminteste cu placere de intalnirile sale cu marii oameni de stat care l-au felicitat si i-au inmanat ordine si premii cu ocazii speciale, dar si in particular. Incantat de aprecierile venite din partea presedintelui tarii care a dat lumii sampania, Franta, cercetatorul roman este multumit si de pretuirea de care s-a bucurat si se bucura din partea Regelui Juan Carlos al Spaniei. "Eram asezat intre Majestatea Sa si presedintele Organizatiei Internationale a Vinului (OIV) (al carei vicepresedinte a si fost Cotea – n.r.), cand un interlocutor a subliniat si consecintele nocive ale consumului exagerat de vin. Am fost de acord cu el amintind de un personaj al copilariei mele: Busila, un mare consumator de vinuri, pe care il indrageam cand eram mic... I-am raspuns asa: "Cunosc o persoana care a baut mult si nu are nimic, absolut nimic. Nu mai are casa, nu mai are masa, nu mai are nevasta, nu mai are nimic", povesteste Cotea. Bineinteles, Regele, impreuna cu asistenta, a izbucnit in ras si s-a distrat copios minute in sir, apreciind umorul romanului.

Recunoscut si ca degustator de vinuri cu experienta, academicianul nu poate uita insa nici de o reuniune la care a participat si a vazut cum vinul romanesc a fost subapreciat in mod nemeritat, asa cum s-a intamplat si cu alte ocazii. "Eram la Mendoza, in Argentina, si faceam parte din comisia de apreciere a vinurilor prezentate. In afara concursului, cineva a prezentat doua soiuri, printre care si unul romanesc, insistand sa se faca o departajare. Jumatate din membrii comisiei au fost pentru un vin, jumatate pentru celalalt – pozitie de egalitate. Cu toate acestea, persoana respectiva a insistat sa plateasca vinul strain (american) cu 15 dolari, pe cand pe cel romanesc l-a apreciat la 1,5 dolari", povesteste Cotea.

DEGUSTATOR. Aureolat cu nenumarate titluri stiintifice si academice, oenologul Cotea se mandreste cu titlul obtinut cel mai greu, cel de degustator de vinuri. "A fost cel mai dificil examen pe care l-am dat vreodata. Mi-au fost prezentate circa 20 de soiuri de vin cu cateva zile inainte si a trebuit sa recunosc cat mai multe din ele. Am reusit cu brio si ajutat putin de inginerul Nicolae Pavelean, un fost absolvent, de la fostul IAS Jidvei", glumeste Cotea. Dintre calitatile evidentiate, necesare unui degustator de vinuri, academicianul subliniaza: "Trebuie neaparat si ceva cunostinte de viticultura". "Trebuie sa ai si simturile foarte dezvoltate – vaz, auz (cel putin pentru sesizarea clipocitului licorii), gust. Sa ai mirosul cainelui si gustul... animalului cu cel mai bun gust", glumeste Valeriu D. Cotea.

Ajutat si de vastele sale cunostinte viti-vinicole, academicianul roman a ajuns membru in juriul Comisiei Internationale de Apreciere a Vinului. El spune ca printre cele mai usor de recunoscut vinuri romanesti se numara Grasa de Cotnari, Galbena de Odobesti si Cabernetul de Dealul Mare.

Academicianul considera ca daca s-ar acorda mai multa atentie domeniului viti-vinicol, Romania ar ajunge departe, desi acum tarile vecine ne-au luat-o inainte. El face referire la Ungaria – pe biroul sau de lucru tocmai a poposit o carte editata in limba maghiara ce trateaza probleme viti-vinicole – "Podgoriile si vinurile din Transilvania"...


PRETENTII
"Daca ex-premierul primea orice in materie de vinuri, fostul presedintele Iliescu prefera Feteasca Neagra de Uricani. I-am daruit la un moment dat o cutie, dar a baut putin, doar cateva pahare" - Valeriu D. Cotea despre gusturile unor politicieni


NEDREPTATE
"Cineva a prezentat doua soiuri, printre care si unul romanesc. Era pozitie de egalitate. Dar persoana respectiva a insistat sa plateasca vinul strain (american) cu 15 dolari, pe cand pe cel romanesc l-a apreciat la 1,5 dolari" - Valeriu D. Cotea, povestind despre un concurs in Argentina


TALENT
"Trebuie sa ai si simturile foarte dezvoltate – vaz, auz (cel putin pentru sesizarea clipocitului licorii), gust. Sa ai mirosul cainelui si gustul... animalului cu cel mai bun gust" - Valeriu D. Cotea despre calitatile unui degustator


RAMASI IN URMA
"Daca s-ar acorda mai multa atentie domeniului viti-vinicol, Romania ar ajunge departe, desi acum tarile vecine ne-au luat-o inainte. Un exemplu este Ungaria" - Valeriu D. Cotea despre potentialul viticol romanesc


CARTE DE VIZITA
Valeriu D. Cotea a fost numit la un moment dat de un coleg "regele vinurilor". Autor a peste 500 de lucrari de specialitate, a devenit membru titular al Academiei Romane abia in 1993, dupa ce a fost primit cu bratele deschise de institutii academice cu faima din lume. Valeriu D. Cotea este membru corespondent al Academiei Internationale a Vinului din 1998, al Academia Italiana della Vite et del Vino din 1986 si al Academie Suisse du Vin din 1987. A primit din mana Regelui Spaniei titlul de "Confrade de Merito", iar de la presedintele Frantei distinctia "Meritul Agricol in gradul de cavaler". Este membru expert al Oficiului International al Viei si Vinului din 1997, fiind cativa ani chiar vicepresedinte al acestei institutii. Intre 1989 si 1991 a fost presedintele Grupului de Experti in Tehnologia vinului din cadrul OIV. A infiintat si conduce Centrul de Cercetari pentru Oenologie de pe langa Academia Romana (postura in care se simte cel mai bine), existent la Iasi, acolo unde traieste si isi desfasoara activitatea de cateva decenii. Aici a elaborat studii privind delimitarea geografica si ecologica a podgoriilor si centrelor viticole din Romania, precum si cercetari referitoare la stabilirea arealelor favorabile culturii vitei-de-vie, pentru producerea vinurilor de calitate superioara. Printre scolile cu profil oenologic (viti-vinicol) cu care colaboreaza in functia de cercetator amintim: Narbone, Bordeaux, Montpellier, Dijon, Berlin, Geissenheim, Neustadt, Piacenza, Asti, Porto, Lisabona etc.
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-06-10 11:44:47 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-06-10 11:44:47
 
  Romania - Armenia
  Conferinta internationala la Bucuresti, consacrata problematicii Orientului Mijlociu
  Doi morti, intr-un accident rutier produs de un roman in Ungaria
  In ultima luna, politistii au provocat 18 accidente de circulatie
  O suta de kilograme de cocaina, capturate la Constanta
  Romania, sub ape: Ploile cazute au afectat alte zeci de gospodarii din mai multe judete ale tarii
  Tentativa de blat la un meci al Galatei
  Catalin Munteanu s-a operat si sta sase luni
  Iesenii, saraci, dar cu Maybach!
  Tata Jean a ajuns sa se imprumute
  Dezamagit, Doroftei pleaca in Canada!
  Corpodean poate aduce, din nou, titlul in Stefan cel Mare
  Nationala viitorului este buna doar pentru meciuri cu echipe de talia Armeniei
  Gica Hagi a venit in tara pentru a prelua Steaua
  Titularii Brasovului ameninta cu boicotul
  Horia Garbea a devenit presedintele Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti
  In Romania, actorul Jean Claude Van Damme isi face mendrele cu femei usoare si sprituri
  Fiscul cere falimentul a 913 firme
  Oferte de reconstructie a caselor din Banat
  Taxa de intrare in Mamaia, de maine
  TAROM va adera la SkyTeam
  Mallorca, una din cele mai frumoase destinatii de vacanta propuse de J’Info Tours
  Scumpirile de la 1 iulie vor pauperiza cetatenii si vor aduce firmele la faliment
  Termenul contractelor de leasing se prelungeste
  In acest an vom avea grau prost, din cauza inundatiilor
  Concurs de limba franceza
  500 de asociatii functioneaza ilegal
  Control in pietele sectorului 6
  Pentru functiile de directori in scoli si licee, cea mai mica informatie falsa din CV se lasa cu puscarie
  Pentru farmaciile care mai elibereaza medicamente compensate a inceput numaratoarea inversa
  Fiecare zi de greva produce pagube de peste 40 miliarde lei tocmai CFR-ului de la care sindicalistii vor salarii majorate si tichete
  Geoana: Romania este condamnata sa fie Nadia Comaneci, in procesul integrarii europene!
  Vladimir Tismaneanu atrage atentia: Politica romaneasca actuala prezinta o tenta comunista!
  Antonie Iorgovan, despre «pustiul» Geoana: Mi-a pus «pumnul in gura!»
  Adrian Severin, in contradictie cu PSD: Nu avem nevoie de anticipate!
  Nastase se poate bronza linistit in vacanta de vara. Coalitia are probleme cu revocarea!
  Algoritmul pentru Parlamentul European
  Secuii vor sa fie recunoscuti drept minoritate nationala. UDMR nu e de acord!
  Ascultarea telefoanelor, anchetata in Ucraina
  Un nou tsunami ameninta Indonezia
  Jack Straw, intr-o vizita-surpriza in Bagdad
  Peste jumatate din elvetieni se opun aderarii la Uniunea Europeana
  Alerta la ONU, dupa disparitia unor planuri nucleare care ar putea ajunge pe piata neagra
  Comisia pentru inspectarea arsenalului irakian, la final
  Jimmy Carter cere desfiintarea inchisorii Guantanamo
  Ion Pitulescu: Pentru eliberarea ziaristilor din Irak s-au dat bani
  Cozmin Gusa acuza PD de legaturi cu Hayssam. Omul-cheie este Dorin Iacob, consilierul lui Basescu
  Militarii trebuie sa raspunda in fata contribuabililor pentru fraudele din banul public!
  Coruptie in armata
  Dan Iosif: Acuzatiile sunt pur politice
  Geoana: Sper ca invinuirea sa nu fie politica
  FDR: Roman este martor, nu invinuit
  Iliescu: Acuzatiile sunt false! Este o diversiune!
  Potrivit procurorilor, Ion Iliescu a condus sedinta de Guvern in care s-a decis evacuarea fortata a manifestantilor din Piata Universitatii
  Ion Iliescu, Petre Roman si Voican Voiculescu, acuzati pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990
  Premiul I, pentru cea mai buna poveste
  Hoti cu medalii olimpice
  Plimbare spre Germania
  Succes inutil. Ramanem anonimi
  Cum se "rupe" un Enzo
  Timpul se va ameliora, incepand din sud
  "Astazi e ziua ta..." - Cosmin Olaroiu
  Brambureala in ochi si limbaj
  Incubator pentru nou-nascutii prematuri
  Vopseaua de par produce cancer
  Virus
  Securitate - Informatii despre OZN in reteaua armatei
  Bush se apara - Guantanamo nu e gulag
  Un iaht pentru libertate
  Caldura ieftina pe bani din credit
  Codasi la leasing
  Falimente pe banda rulanta
  Probleme - Frank Timis, in cadere libera
  "Politruci care se dau bine cu seful"
  Frunzaverde : "Gestul lui Cezar Preda este firesc"
  Iorgovan, si certat, si aparat
  Ancheta acasa la Lobont
  Ziaristii rapiti au discutat cu procurorii
  In localitati se va putea circula cu 80 km/h
  Rromania!
  Soferii de ambulanta abuzeaza de sirene
  Iliescu, bagat la viol si talharie
  Milionarii rusi pleaca in exil
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Omul care a adus hypermarketul  (2005-11-19 11:52:00)
· Stranepotul lui Caragiale  (2005-11-18 11:15:20)
· Ionut Fulea: 'Imi iubesc aproapele cantandu-i cu drag'  (2005-11-17 18:02:17)
· Artist pentru straini  (2005-11-14 10:28:18)
· Ce-au fost si ce-au ajuns  (2005-11-07 11:53:50)
· 'Romena' din Africa  (2005-11-04 10:19:47)
· Cosmarul italienilor  (2005-10-28 09:39:06)
· Echilibru - Dincolo de cuvant si bariere  (2005-10-28 09:38:10)
· 'Mi-a imbogatit viata!'  (2005-10-27 10:22:23)
· Exilat ca sa taca  (2005-10-24 12:06:35)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005