Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Campionul citirii rapide
ULUITOR - Un tanar din Iasi citeste o carte in cinci minute

Stefan Alexandrescu, un iesean de 19 ani, a ajuns la performanta de a citi de 60 de ori mai repede decat o persoana obisnuita. "Parcurge" o carte de circa 150 de pagini in numai 5 minute. Si-a propus sa absolve sapte institutii de invatamant superior in acelasi timp.
CRISTINEL C. POPA

PLANURI. Pentru ca ar putea citi intr-o zi cat 60 de studenti la un loc, Stefan vrea sa absolve sapte institutii de invatamant superior in acelasi timp.

Isi doreste sa predea candva, la Universitate, un curs de citire rapida – materia care a devenit pentru el o specialitate; si asta, bineinteles, inainte de terminarea uneia dintre cele trei institutii de invatamant superior de stat la care este inscris deocamdata – Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, cea de Psihologie si cea de Comunicare, Relatii Sociale si Publice. STEFAN CEL "MARE CITITOR". "Vreau sa «parcurg» mai multi ani in acelasi timp", spune Stefan. Implicat in zeci de proiecte, tanarul aproape ca a uitat unde studiaza in acest moment, pentru ca, anul trecut, pe cand se afla in clasa a XII-a la Liceul de Informatica, era deja absolvent si obtinuse prima diploma universitara, a Universitatii Virtuale de Afaceri.

Stefan sustine ca ar putea ajunge in scurt timp sa citeasca 8.000 de cuvinte pe minut, adica de cel putin 80 de ori mai repede decat o persoana neantrenata. Conf. dr. ing. Radu Budei, cel care l-a initiat in citirea rapida prin cursurile speciale, garanteaza ca la ultima verificare, facuta in urma cu un an, Alexandrescu a citit 2.336 de cuvinte pe minut, marirea vitezei sale pana la 6.000 de cuvinte pe minut facandu-se prin exersari repetate.

Uneori, tanarul Stefan isi da seama cu tristete ca stie mai multe decat profesorii. "De exemplu, la Comunicare Sociala si Relatii Publice il intrerupeam pe profesor, dadeam anumite exemple, il completam, iar el devenea stresat ca nu mai apuca sa termine ce are de spus. Le dau profesorilor sugestii de unde sa-si completeze cursurile, cu toate ca uneori consider inacceptabil acest lucru", precizeaza el.


DEMONSTRATIE. Intr-o librarie din Iasi, Stefan a citit opt carti in mai putin de o ora

DEMONSTRATIA. Am asistat la o demonstratie de citire rapida facuta de tanar la "Casa Cartii" din Iasi. Stefan Alexandrescu a citit in circa 50 de minute 8 carti. Fiecare volum avea, in medie, 150 de pagini, fiecare pagina numarand, la randu-i, cam 300 de cuvinte. Arunca privirea pe cate unul-doua paragrafe din prima parte a paginii, o cobora apoi, urma o alta, si tot asa, cu o viteza naucitoare, viteza ce parea si este de fapt incredibila. Verificat prin sondare, el a recunoscut textele parcurse, oferind apoi informatii exacte despre continutul cartilor.

Pentru a elimina orice urma de indoiala – faptul ca Stefan ar fi putut citi unele carti parcurse ulterior –, am ales cateva al caror continut il cunosteam – "Sfartecare", de Emil Cioran, "Tropicul capricornului", de Henry Miller, si "Sfarsitul unui roman de familie", de Peter Nadas. Despre toate acestea, Alexandrescu a oferit detalii amanuntite.

VITEZA S-A MARIT DE 61 DE ORI. Profesorul Budei a afirmat, referindu-se la capacitatile lui Alexandrescu: "In privinta citirii rapide, pot spune ca Stefan este performer la nivel national, cred ca citeste cel mai rapid, dar, e drept, mai oscileaza, inca destul de puternic. A plecat de la o viteza de 38 de cuvinte pe minut la primul test si a avut deodata o crestere de 61 de ori a vitezei, ajungand in scurt timp la 2.336 de cuvinte pe minut".

In mare, secretul imbunatatirii vitezei de citire consta in invatarea ochilor sa cuprinda o parte cat mai mare de text, un grup de cuvinte, un rand sau chiar un intreg paragraf, prin expunerea sa intr-o fanta special construita la aparatul de citire rapida, fanta din care textul dispare foarte repede tras de un dispozitiv prevazut cu un arc. "Prin folosirea dispozitivului se stabileste un nou traseu al informatiei de la ochi la creier si se mareste foarte mult viteza de citire a mai multor cuvinte la o singura fixare a ochilor, tendinta fiind spre o citire printr-un soi de fotografiere a textului", sustine Budei. Profesorul a trecut de la citirea cuvant cu cuvant la citirea a 3-4 cuvinte. Cum inainte de a folosi tehnica privea individual cate un cuvant, ochii oboseau, pentru ca privirea se oprea pe fiecare. "De exemplu, pentru un singur rand cu 30 de cuvinte am avut 30 de miscari ale ochilor. E obositor si de aceea copiii nu rezista. Folosind tehnica speciala, se ajunge la cititul unui rand de doua coloane dintr-o singura privire."

Profesorul vorbeste despre formarea unei deprinderi prin care se elimina o anumita etapa: "S-au facut masuratori foarte serioase in acest sens si specialistii din Franta au constatat o vibrare a corzilor vocale in timpul cititului, lucru care duce la o incetinire a vitezei de lecturare".

PRIMA FACULTATE – INAINTE DE TERMINAREA LICEULUI. De cand a putut sa parcurga mai repede orice text expus privirii, Stefan a devenit mai intai un elev eminent si apoi un student stralucit. In semestrul al II-lea al clasei a XII-a a urmat cursurile Universitatii Virtuale de Afaceri. "Am dat 13 examene in 3 saptamani si le-am luat cu brio pe toate. In timpul respectiv am invatat si pentru Bacalaureat, m-am pregatit pentru salonul de inventica, am facut cursurile de citire rapida si tehnici de memorare si creativitate, am scris un scenariu de teatru, am jucat intr-o piesa de teatru, am participat la cateva olimpiade si concursuri scolare si chiar am reusit sa iau niste premii, unul la o competitie nationala de literatura... Am citit vreo 10-15 carti in vreo doua saptamani si am facut si multe, multe alte lucruri", povesteste Stefan Alexandrescu. El precizeaza ca a reusit la un moment dat sa se uite la 4 filme odata, doua la cate un televizor si alte doua pe monitorul calculatorului. "O data am invatat un curs in tramvai in drum spre facultate si, ajuns acolo, a trebuit sa raspund pentru examen chiar din el. Citesc si la rand, dar si atunci cand trebuie sa pierd timpul pe undeva."

Stefan spune ca stapanirea tehnicii de citire rapida ii este extrem de necesara. "Cand am nevoie de o documentatie de pe Internet, deschid vreo 20 de linkuri, citesc tot, imi notez ceea ce ma intereseaza si toata aceasta treaba nu-mi ia mai mult de o ora."

Tanarul considera ca "ar trebui introdusa citirea rapida peste tot unde exista hartogaraie, unde sunt multe documente, la parchete, in primarii, chiar si la Guvern. Treburile ar merge mult mai bine in tara asta daca s-ar citi rapid", incheie el, pe un ton usor ironic. S-ar parea ca lui Stefan Alexandrescu viitorul ii surade. Tanarul alearga dupa el cu doua picioare si doua maini. Si cu o minte stralucita antrenata pentru citirea rapida. Care face cat mii.


IDEE
"Ar trebui introdusa citirea rapida peste tot unde exista hartogaraie, unde sunt multe documente, la parchete, in primarii, chiar si la Guvern. Treburile ar merge mult mai bine in tara asta daca s-ar citi rapid" - Stefan Alexandrescu


FULGER
Indrumat la inceput de profesorul iesean Radu Budei, Stefan Alexandrescu a fost inca de la inceput un elev iesit din comun. El exerseaza si astazi de unul singur cu aparatul de citire rapida. Dispozitivul este prevazut cu o fanta in care este expus ceea ce trebuie citit; cu ajutorul unui arc montat in aparat, acel cuvant sau text se retrage. La prima lectie se foloseste un cuvant alcatuit dintr-o singura silaba, vizibil doar pentru o fractiune de secunda, ce trebuie retinut. Apoi se trece la un cuvant de doua silabe, de trei silabe, la doua cuvinte, la trei cuvinte, iar la lectia cinci se retin, tot intr-o fractiune de secunda, cinci cuvinte. Educandu-se, treptat, Stefan a ajuns la performanta sa citeasca cu viteza de 5.000 de cuvinte insa viteza poate creste atunci cand vrea. Marele istoric Nicolae Iorga putea privi circa 1.000 de cuvinte pe minut, mai mult insa decat alti oameni celebri cu posibilitati asemanatoare – ca Dimitrie Cantemir, B.P. Hasdeu sau J.F. Kennedy, care citea presa in cinci minute.NECESAR
Astazi, informatia se asimileaza in proportie de 80% prin lectura. Citirea, fata de sistemele audiovizuale, are un impact de opt ori mai mare la un cititor normal, de 20 de ori la unul rapid si de vreo 70 de ori la unul superrapid. "In SUA se fac antrenamente cu copiii care nu cunosc literele, pe baza de memorie fotografica. Un impact asemanator are si cursul meu de citire rapida, intrucat reprezinta un alt mod de a privi sistemul de invatamant. Invatamantul global are patru laturi care toate trebuie atinse: educatia teoretica, fizica, nutritionala si cea care vizeaza integrarea in societate. La noi sunt neglijate complet ultimele trei, punandu-se baza doar pe cea teoretica, invechita", spune prof. Budei
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-03-10 12:09:34 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-03-10 12:09:34
 
  Fotbal politic
  «Suporter Steaua», de astazi, la stadion
  Vasile Siman se saboteaza singur
  In Franta, perchezitie la impresari
  Raducioiu il «umileste» pe Danciulescu
  Popescu l-a trimis la plimbare pe Mitica
  Cronicile pesimistului: Nu exista clementa pentru trisori!
  Infruntarea cu «Submarinul galben», mina de aur pentru bisnitari
  E posibil ca Ionel Ganea sa ajunga prin tribunale
  Piturca nu renunta nici mort la «frana» Galca!
  Creantele asupra ARO, admise pana la 22 aprilie
  Metrorex incheie un nou contract cu Bombardier
  Directorul Regionalei CFR Bucuresti, demis
  Investitiile imobiliare ar putea injumatati pretul apartamentelor ceausiste in doi ani
  Privatizarea Uzinei Tractorul Brasov, pretextul guvernantilor pentru o excursie gratuita in India
  Cursul euro si al dolarului american va continua sa se prabuseasca
  Borbely critica noua strategie a retelei de autostrazi
  Subventii de 80 miliarde de lei pentru legume si fructe
  CEDO a respins, anul trecut, peste 1.000 de reclamatii ale romanilor
  Gropile din asfaltul «prezidential» de la Aeroportul Otopeni au ucis rabdarea soferilor
  Reformele aberante au transformat scoala romaneasca in «poligon de incercari»
  Anuntul achizitiilor pentru produse medicale sub valoarea de 100.000 de euro va fi optional
  Fara partide de buzunar
  Mitrea: Pentru anticipate, cu toata forta inainte!
  Colaborare UDMR-PPCD
  Comisia de control a SRI are presedinte liberal
  Nastase, Iorgovan, Rus si Oprescu vor functia de presedinte executiv al PSD
  Scheele: Extinderea UE nu este o garantie si pentru Romania
  Constantinescu: Societatea civila prefera un presedinte cu comportament de badaran
  PNL: Tariceanu ramane premier. Basescu intra in postul anticipatelor
  Diaconescu: Arestarile nu rezolva problema coruptiei
  Basescu: Generalii, la coada pana se reformeaza Armata!
  Bill Clinton va fi operat din nou
  Giuliana Sgrena neaga ca ar fi acuzat SUA
  Un an de la atentatele din 11 martie
  Premierul din Kosovo, acuzat de crime de razboi
  Fostul lider cecen Aslan Mashadov va bantui Rusia chiar si din mormant
  Pretul puterii: Voronin mituieste deputatii din Opozitie cu fotolii de ministri
  Serviciu telefonic pentru romanii interesati de Italia
  Siria promite ca isi va retrage trupele din Liban pana in luna mai
  Alinierea la normele Nato a determinat modernizarea MiG-urilor 21
  Opt MiG-uri 21 Lancer s-au prabusit in ultimii cinci ani
  MiG-urile romanesti au spulberat, in vant, peste 320 milioane de dolari
  Un turc din Ialomita, omorat de sotia sa
  Nou-nascut, gasit mort intr-o groapa de gunoi
  Rapite, sechestrate si violate de trei barbati
  O functionara a furat 1,7 miliarde de lei
  Fostul consilier parlamentar Ioan Potoroc, eliberat de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul traficului de cocaina
  Fostul vicepresedinte al Romanian International Bank, anchetat pentru o frauda de 500 miliarde lei
  SRI transfera, astazi, in camioane, catre CNSAS, arhivele fostei Securitati
  «Miki Spaga» ar putea fi adus la procesul lui Virgil Teodorescu
  «Marile gafe ale PNA»
  ARMAGHEDONUL PNA
  Vizita parlamentara
  Intalnire intre Stolo si Tariceanu
  Lume, lume...
  Fotbalistul Mitea joaca pentru Bambi
  Farmacii - Medicamente compensate
  Ori durere, ori jena la ochi
  Bombardati cu minciuni
  Gena care ne face generosi
  Sa va enervati bine!
  Mircea Radu este mereu in top
  Simona Patruleasa la stirile sportive
  Premiu de la Dumnezeu
  Guma de mestecat, o chestiune delicata
  Scumpiri mari la Budapesta
  "Astazi e ziua ta..." - Adrian Ordean
  5...10°C sub temperatura normala
  JUVENTUS – REAL 2-0 / Dezastru galactic!
  Kosovo, in colaps
  Hardware
  Noii furnizori au 67.000 de abonati
  Primul virus care se transmite prin MMS
  Va aparea marca Pro Q
  Sala polivalenta la Romexpo?
  Credite mai ieftine
  Energia e prioritara
  Licentele Marmosim - Incaierare Videanu-Vanghelie
  Legile proprietatii - Guvernul isi asuma raspunderea
  Basescu - Fara inaintari la gradul de general
  SRR si TVR - OK pe Comisia de ancheta
  Solicitare IPP - 14 partide, in pericol
  PD - Boc respinge varianta Stolojan
  Anticipate - Basescu ii irita pe liberali
  Formula Nastase, validata
  Cearta pe licentele Marmosim
  Indignare la Senat
  Basescu, prietenul lui George Bush
  Liber la depunerile de candidaturi
  Mucenicii in sarbatoare
  Salvati dupa cinci zile
  Protectia consumatorului - Seful ANPC este plin de intentii
  Eveniment - Saptamana Financiara face regulile
  "Doctorat" pe banii Primariei
  S-a terminat cu armata la jandarmi
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Omul care a adus hypermarketul  (2005-11-19 11:52:00)
· Stranepotul lui Caragiale  (2005-11-18 11:15:20)
· Ionut Fulea: 'Imi iubesc aproapele cantandu-i cu drag'  (2005-11-17 18:02:17)
· Artist pentru straini  (2005-11-14 10:28:18)
· Ce-au fost si ce-au ajuns  (2005-11-07 11:53:50)
· 'Romena' din Africa  (2005-11-04 10:19:47)
· Cosmarul italienilor  (2005-10-28 09:39:06)
· Echilibru - Dincolo de cuvant si bariere  (2005-10-28 09:38:10)
· 'Mi-a imbogatit viata!'  (2005-10-27 10:22:23)
· Exilat ca sa taca  (2005-10-24 12:06:35)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005