Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Harta seismica a Romaniei
Autor: OANA COSTEA
Vrancea este punctul seismic principal al Romaniei, dar si al Europei. Insa cutremurele vrancene nu sunt singurele care "zgaltaie" Romania. Mai sunt si cutremurele de suprafata, cele produse la o adancime cuprinsa intre 5 si 40 de kilometri.


Intre 60 si 200 de kilometri adancime este zona cutremurelor puternice. Ele se produc la intersectia celor trei placi tectonice continentale. Sunt cutremure subcrustale, au energie mare si foarte mare si sunt resimtite pe arii intinse. Sunt produse de asa-numitele "forfecari determinate de compresiune". Adica placile continentale se imping intre ele si una cedeaza, "se rupe", la o anumita adancime. Miscarea nu este una "locala". Ea este determinata de presiunile exercitate de miscarile marilor placi terestre si de influentele pe care acestea le au asupra micro-placilor sau subplacilor din Romania.


SEISMELE DE SUPRAFATA

Romania este insa incercata si de alte cutremure. Cum sunt cele produse la o adancime cuprinsa intre 5 si 40 de kilometri. Aceste seisme "intracrustale" au loc in zonele unor rupturi de falie, precum cele din Muntii Fagaras, din zona Timisoara, in sistemul de falii din Carei - Oradea, in falia Sf. Gheorghe de pe marginea Dobrogei de Nord sau in Maramures, spre Vest de-a lungul Tisei. Cutremurele de suprafata sunt de joasa energie si intensitate (magnitudinea lor nu depaseste 6,5-6,7).
Intre 40 si 60 de kilometri adancime nu se intampla nimic. Nici o activitate seismica nu tulbura pamantul. STAM PE TREI PLACI

Romania sta pe trei placi tectonice continentale, al caror punct de intalnire este zona Vrancea: placa Est-Europeana (practic, coltul de Sud-Vest a marii placi Est-Europene - in zona de Nord-Est a Romaniei, cu granita sub Carpatii Orientali), subplaca Intra-Alpina (cea care ocupa Transilvania si este parte componenta a placii Vest-Europene) si subplaca Moesica, cea din sudul Romaniei, care reprezinta zona frontala a microplacii Marii Negre. Fiecare dintre aceste placi tectonice continentale este direct influentata de miscarile sau presiunile la care este supusa "placa-mama", cea din care face parte.
Cele mai tari cutremure



STEFAN CEL MARE CUTREMURAT

29 august 1471, ora 12.00. Un cutremur cu o magnitudine de 6,9 - pe actuala scara Richter si o intensitate de VIII - pe actuala scara Mercalli (au spus unii) sau 7,1 - Richter si IX - Mercalli (dupa parerea altora). S-a petrecut "in vreme ce au sezut Domnul Stefan cel Mare la masa in Cetatea Sucevei, deplasandu-i masa", dupa insemnarile cronicarului Grigore Ureche. O parte a turnului Nebuisei din Cetatea Sucevei "s-a pravalit in rapa", iar domnitorul Stefan a iesit si a poruncit pivnicerului Andronic sa "strapunga un butoi de vin de Cotnari pentru slujitori". Cutremurul era interpretat ca fiind un semn bun.



S-A RUPT TURNUL COLTEI

26 octombrie 1802, ora 12.55. Cutremurul a avut o magnitudine de 7,7 Richter si intensitate IX - X Mercalli. S-a intamplat la "7 pol ceasuri din zi, au cazut turnuri de la sfintele biserici, iar alte biserici au cazut de tot. Aice in Bucuresti s-a rupt turnul cel inalt, Coltea, care era podoaba orasului, iar din casele boieresti si din cele de obste putine au scapat zdravene", reiese din cronicile si insemnarile Bisericii Ortodoxe. Cele mai multe case de lemn ale Bucurestiului din acea vreme au ars, dar nu au existat date privind pierderile de vieti omenesti. "De-ar fi tinut mai mult poate se strica pamantul, cufundandu-se, caci in multe locuri s-a desfacut pamantul jelind apa (ori pacura, dupa unele cronici-n.r.)"



NEPREGATITI

10 noiembrie 1940, ora 3.39. Cutremurul, cu o magnitudine de 7,4 pe scara Richter si o intensitate de IX pe Mercalli a fost precedat de un altul, in 22 octombrie , cu o magnitudine de 6,2, la ora 8.27. A fost primul mare cutremur de pamant din perioada Romaniei contemporane, care ar fi oferit ocazia strangerii unor date de baza in privinta comportarii constructiilor la cutremure de acest fel.
Din pacate, "ne-a prins nepregatiti" si nu a fost inregistrat - in sensul obtinerii unei accelerograme. Seismul a avut loc la o adancime de 133 de kilometri si efectele lui au fost resimtite in partile centrale si de sud ale Moldovei, dar si in Muntenia.



SEISMUL DIN '77 - CEL MAI DISTRUCTIV

4 martie 1977, ora 21,22. Cu o magnitudine de 7,2 si o intensitate resimtita la Bucuresti de IX, cutremurul din '77 este considerat - din cauza efectelor sale - cel mai distructiv soc seismic din Romania contemporana. Ruperea s-a produs la o adancime de 93 kilometri, dar a fost un cutremur multisoc, antrenand mai multe focare. Orientarea efectelor a fost catre Sud-Vest, zona care a facilitat si intensificarea lor. Desi cutremurul din 1940 a fost mai puternic, efectele celui din 1977 au fost mult mai mari. La nivelul integii tari, s-au prabusit ori au fost avariate 33.000 de locuinte. Si-au pierdut viata 1.571 de oameni, iar 11.300 au fost raniti. S-a impus si s-a trecut la o noua proiectare antiseismica.



CUTREMURE "DE CERCETARE"

Cutremurul din 30 august 1986, cu o magnitudine de 7,0 si intensitate VIII a fost - dupa aprecierile dr. Marmureanu, directorul Institutului Roman de Fizica a Pamantului - cumva similar celui din 1940. Mai ales ca a avut loc la aceeasi adancime: 133 kilometri. Au urmat apoi doua alte cutremure destul de mari, pe 30 mai 1990, cu magnitudinea 6,7 la 90 kilometri adancime si pe 31 mai 1990, cu magnitudinea 6,2 la 79 kilometri adancime. Nu au existat victime ori pagube materiale. In schimb, aceste seisme au oferit informatii esentiale - datorita numarului mare de accelerograme obtinute - pentru realizarea unor harti reprezentand distributia acceleratiilor in teritoriul extracarpatic.



CARLTONUL, EROARE DE PROIECTARE

Cea mai cunoscuta cladire prabusita la cutremurul din 1940, blocul Carlton din Bucuresti, era o constructie cu structura de beton armat, cu doua subsoluri, sala de cinema si 12 etaje. Blocul s-a prabusit de la primele vibratii, ingropand sub daramaturi aproape toti locatarii. A urmat un proces din care a rezultat ca a fost vorba de o eroare de proiectare. Cifra exacta a victimelor n-a fost cunoscuta, pentru ca in perioada razboiului informatiile erau cenzurate. S-a apreciat ca au fost in jur de 1.000 de morti si 4.000 de raniti, majoritatea in Moldova.



CUM S-A FORMAT LACUL ROSU

23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6,9 magnitudine, VIII intensitate. Acest cutremur a provocat modificari importante in relieful extracarpatic. Ca urmare a prabusirii unui munte, s-a format Lacul Rosu.
Sursa:www.ziarulcn.com
2005-08-09 11:27:04 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-08-09 11:27:04
 
  La un pahar de vorba
  Oferte de munca, in Marea Britanie si SUA, pentru tinerii romani
  Teapa de 8 miliarde de lei, data de un arab, prin ordine de compensare CFR
  Trei dintre dosarele lui Csibi Istvan, pe masa magistratilor suceveni
  Numarul romanilor reveniti in tara in ultimele doua zile s-a dublat
  Aterizarea navetei Discovery a fost amanata pentru astazi, din cauza vremii
  Olaroiu calca pe urmele lui Panduru
  Mihai Stoica se teme de Vardar Skopje
  Italienii nu au nevoie de dovezi cand vad un blat
  Universitatea Craiova foloseste ilegal stadionul din Banie
  Intrati intr-un imens scandal, Vali Alexandru si Mircea Cezar Ionescu isi dau cuvantul de onoare ca nu sunt «cartitele lepefiste» ale Rapidului
  Ucraineanul Oleg Protasov continua experimentele la Steaua
  Lens isi odihneste jucatorii pentru Cupa UEFA!
  Ion Craciunescu ii toarna pe pitesteni la «Disciplina»
  Nominalizarile la Oscar sunt gata
  Gina Pop vrea sa actioneze TVR in judecata
  Album inedit de fotografii ale lui Mircea Eliade
  «Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2OO7», un proiect care «stoarce» de la bugetul de stat doua sute de miliarde de lei
  Adrian Iorgulescu, noul ministru al culturii si cultelor: Cei care vor dori sa plece, sunt liberi!
  Vicepresedinte nou la ANIMMC
  Sef nou la Agentia pentru Pescuit
  Subventii pentru instalatiile de irigat
  Majoritatea cartierelor rezidentiale sunt construite cu forta de munca tocmita la negru
  EIU: Bucurestiul, clasat pe locul 91 in topul celor mai scumpe orase din lume
  Proprietatile imobiliare trebuie impozitate in functie de valoarea reala de piata
  Exporturile de vin au scazut cu 8,1%, pe fondul deprecierii euro si al lipsei subventiilor de stat
  Consiliere psihologica pentru sinistrati
  Fara carute in sectorul 6
  Carciuma transformata in parc
  Agentia Nationala pentru Protectia Familiei toaca, de doi ani, banii contribuabililor, in timp ce violenta domestica este in floare
  ANPC ii lasa pe carciumarii litoralului sa puna in pericol vietile turistilor
  Compania Nationala de Autostrazi face recensamantul autovehiculelor
  Miclea vrea sa instituie «masteratul didactic»
  Partidul Social Democrat ramane reticent la un pol social condus de Ion Iliescu
  Radu Berceanu sare la gatul lui Dan Voiculescu: «PC este proguvernamental cand mai ia cate un hotel, in rest...»
  Scenarii prezidentiale
  Ansar al-Sunna: Spion irakian, executat
  Demisie in Dosarul «Petrol contra hrana»
  Istanbul: Un bloc, aruncat in aer
  Alegeri anticipate in Japonia
  Negociatorul Turciei a demisionat
  Generalul Cosgrove: Irakul trebuie sa fie demilitarizat pana in 2006
  Guvernul britanic isi indulceste limbajul la adresa comunitatilor musulmane
  Refugiatii evrei incep sa accepte evacuarea din teritoriile ocupate
  Busek: Croatia, mai pregatita pentru UE decat Romania
  Marian Oprisan si-a tras complex turistic la poarta
  Dan Ioan Popescu a facut avere ca ministru
  Radu Mazare, suspectat de retrocedari dubioase
  Copos si Seculici trebuie sa dea explicatii in justitie pentru ascunderea afacerilor de familie
  Militarii veniti sa-i ajute pe cei ramasi pe drumuri din cauza inundatiilor, tratati ca argatii de catre sinistrati
  O parte din ajutoarele pentru sinistrati au fost arse pentru ca erau pline de purici
  Maine, Macovei va anunta numele celui care il va inlocui pe Amarie
  Bravo! Dar nu asa
  Lupta pentru putere
  Rapid – Vardar / Au prima sansa
  Cornel Dinu i-a 'citit' vineri pe ciprioti
  Protasov a fost martor la dezastru
  CFR Cluj forteaza Cupa UEFA
  Schimbari in garderoba
  Sa moara dusmanii mei!
  Concurs de 100.000 $
  Tamara Buciuceanu si Draga Olteanu, la tv
  Niciun, Nicio et compagnie
  Scapam de ploi
  Astazi e ziua ta... – Nicolae Prelipceanu
  Joc
  Preluare Cisco – Nokia
  Olimpici romani in echipa Microsoft
  Bush si Blair - Mincinosii secolului
  Nagasaki – 60 de ani de la tragedia nucleara
  Masini mai ieftine, doar pentru membrii UE
  Dosarul lui Vantu, rejudecat
  Vinul autohton, prea putin sustinut la export
  Scaderea monedei euro ajuta retehnologizarea
  Taxe pe case, nu pe lux
  Propunere - Voiculescu cere TVA zero
  Basescu pune artileria grea pe Tariceanu
  Manastirea Tanacu a fost luata cu asalt
  Fetita disparuta, de negasit - Zvonuri si urmariri
  Criza pasapoartelor: romani haituiti
  'O sa fie cutremur in lumea politica'
  Furtuna pe Litoral - 26 de oameni, salvati din mare
  PSD ii da cu flit lui Roman
  Topul Pinocchio
  Ben Laden, secrete de familie
  Basescu, sah la Tariceanu
  Charles, cu mesa
  Clinton si nevasta lui Blair
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Disparitiile misterioase din Marea Neagra  (2005-11-14 11:02:59)
· Crocodililor le plac betivii  (2005-10-21 11:16:26)
· Pamantul se va turti si va ajunge o stea rece  (2005-10-06 10:54:01)
· Groapa ecologica a Iridex Group, pe lista vinovatilor dezastrului din Giulesti-Sarbi  (2005-10-03 09:51:38)
· Afacerea senatorului conservator Corneliu Pascu cu Primaria Capitalei  (2005-10-03 09:50:54)
· Averea senatorului, impresionanta  (2005-10-03 09:50:27)
· «Nu sunt eu de vina»  (2005-10-03 09:48:04)
· Calmar gigant, filmat de japonezi  (2005-09-29 11:02:33)
· Congelati de armata  (2005-09-28 12:10:23)
· Barbatii, o specie pe cale de disparitie  (2005-09-07 11:22:12)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005