Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Stranepotul lui Caragiale
de Roxana I. Ancuta
Pierdut printre trairile sale ba metafizice, ba mirene, unul dintre descendentii marelui I.L. Caragiale, Horia Pana, poate fi cu greu inteles. La o prima vedere. Si asta, pentru ca este prea tacut, prea timid...

E bucurestean, modest, mustacios, extrem de politicos, destul de singur si nu prea-i place sa vorbeasca despre el. A fost inginer hidroenergetician (meserie care l-a determinat intr-o vreme sa calatoreasca prin mai toata lumea), iar daca n-ai stii dinainte, nu ti-ar spune niciodata ca-i un stranepot al lui Caragiale.

"Sunt din ramura lui Iorgu, nu din Iancu. Strabunica mea era matusa lui conu Iancu." Este vorba despre Horia Pana. Un personaj destul de ascuns, asa cum se zice prin batrani ca ar fi fost si Caragiale: mai putin comunicativ, mai putin sociabil. IMPASIBIL. Horia Pana vorbeste lent, deloc afectat. Pare chiar detasat de subiect. Dar poate-i o iluzie. Si nu i se pare deloc senzationala aceasta legatura de rudenie pe care o are cu unul dintre magnificii literaturii noastre, astfel incat face tot posibilul ca discutiile pe care le purtam despre Caragiale sa fie deviate catre cu totul alte subiecte. Totusi... este o ruda – chiar si indepartata – a lui Caragiale. Nu-i deloc putin lucru! Dar Horia Pana este mai mult decat indiferent vizavi de treaba asta. Cel putin asa vrea el sa para. "Ce reprezinta pentru dumneavoastra, domnule Pana, faptul ca sunteti stranepotul conului Iancu?" "Nimic", vine raspunsul. Sec. "Un grec ca toti grecii din tara asta, care isi cautau si ei cate ceva pe aici. Ce sa reprezinte?! Ca pentru oricare cetatean roman. De la tatal meu am aflat treaba asta, si nu-i dau nici un fel de importanta. Cred ca altii din neamul meu au fost mult mai importanti decat mine. S-a intamplat. Oricum... daca-i cauti bine, toti oamenii sunt inruditi intre ei. Urmasii directi ai lui nenea Iancu sunt chiar bine, dupa cate stiu eu." N-a luat legatura cu ei niciodata si nici nu-l intereseaza sa-i cunoasca. Ma intriga indiferenta asta a lui. Cum, dom’le, sa fii un stranepot al lui Caragiale si sa nu-ti pese chiar deloc?

Oricum, stranepotul nu se numara printre cititorii cu adevarat "prinsi" de opera lui Caragiale. "I-am admirat mai mult proza fantastica. In ceea ce priveste autorul meu preferat, e greu de spus... Imi plac Anton Pann, Vasile Voiculescu, Panait Istrati. Ca poet imi place foarte mult Alecsandri."

ERUDIT. Horia Pana este pasionat de istorie, de colonisti, de Braila si de multe altele. Are o cultura generala vasta. Este un erudit, cum s-ar spune. Discutiile cu el se pot transforma ori devia foarte usor catre lectii de istorie. Vorbeste despre pasiunile lui, mai putin despre Caragiale.

Horia Pana e patruns bine si de politica. De fapt, limitele interesului pentru acest domeniu se cam opresc atat cat tin paginile de ziar. Cel putin asa a declarat.

EX-POLITICIAN. "In politica trebuie sa ai rabdare, sa pierzi multa vreme. Sunt destul de batran pentru asta. Pe vremuri am fost membru in Partidul National Liberal. Acum zece ani. Cu numele. Mai am legitimatia. Dar n-am activat. Si Patriciu era tanar inscris atunci. M-am lasat, pentru ca nu-mi place sa vorbesc in public. Probabil ca sunt si prea emotiv.

Atunci am simtit ca e de datoria mea. Domnule, nu conteaza, nu e important sa fii in fata, ci sa fii si tu acolo. Un soldat. Acum a venit lume, gata, sunt oameni. Politica e plicticoasa. Numai sa stai la sedintele alea lungi, sa ai rabdare cu toti prostii."

Actuala viata politica se aseamana, curios de mult, cu cea zugravita de Caragiale in operele sale. Ce intuitie a avut autorul. Remarcabila. "Daca ar fi vazut ce se petrece in zilele noastre in politica, cred ca s-ar fi distrat teribil", spune Horia Pana despre Caragiale. "Nu e mare deosebire fata de ce era pe vremuri. Si asta e bine, deoarece perioada in care a scris nenea Iancu era perioada maximei infloriri a Romaniei. Daca vremurile de atunci se aseamana cu cele de astazi, asta inseamna ca traim o epoca de inflorire a Romaniei si probabil ca asa si este. Eu asta cred."

Destin de unul singur. Fara viata conjugala. "Asa s-a intamplat", spune el. "Si nu m-am casatorit, fiindca e rele toate", glumeste.


I-AR PLACEA LUI CARAGIALE CAPITALA DE AZI?

"Categoric. Ca dovada: el a plecat la Berlin, dorind sa scape de golani – cum vorbim noi acum –, sa traiasca o viata civilizata. La Berlin s-a plictisit de moarte. Eu cred ca el a murit de plictiseala. Cum prindea un ban, cum venea incoace, in vizita. Mi-ar fi placut sa-l cunosc, dar cred ca ar fi facut o bascalie de mine...! Cum facea si de Mateiu Caragiale. Nu radea tot timpul de el?! Cand eram student, aveam vreo doi prieteni mai buni. Pe vremea aia umblam prin Bucuresti si doream sa traim ca-n «Craii» lui Mateiu Caragiale. Repartizasem rolurile, iar eu, evident, eram Pasadia, iar bunul meu prieten, care avea rolul Pantazi, se uita la mine si zicea: «Mai, tu nu vezi ca ai capul tesit de placintar de la Istanbul? Tu esti Pirgu din cap pana-n picioare». Asa-i spunea nenea Iancu lui Matei, cand isi dadea el aere de mare noblete. Ei, ne jucam."


II PLACE PROZA FANTASTICA A LUI CARAGIALE
"Daca l-as intalni pe nenea Iancu, mi-ar fi frica sa-l intreb ceva. Da, mi-ar fi frica. Ce m-ar lua in primire... Era un om cu care nu se putea sta de vorba. Din ce mi-am dat eu seama, a fost un om foarte inchis. Nu era un tip comunicativ. Probabil ca n-avea incredere in cei cu care statea de vorba. Mie-mi place Caragiale – si cred ca ala era el – din proza fantastica, care este importanta si nu i se da foarte multa atentie. Sunt cateva opere in care concentreaza o realitate intre doua lumi. Si-ti pui intrebarea: «Cum, omul ala care era asa legat de prezent, deodata parca trece granita?». Din cauza asta nu prea se vorbeste despre proza lui fantastica, fiindca nu se leaga cu restul. Iar criticii sunt derutati. Caragiale n-a fost un tip foarte liniar si simplu. Tocmai fiindca a fost asa de complicat, a fost un om ascuns, ca demers intelectual. De-asta cred ca n-as fi avut ce vorbi cu el. As fi fost prea slab in fata lui."
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-11-18 11:15:20 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-11-18 11:15:20
 
  Comunitatea de informatii
  Banca Mondiala va impumuta Romania cu 110 milioane de euro pentru sistemul judiciar
  «Oz Romanesc», o emisiune despre viata dupa gratii, maine, la OTV
  Teodor Atanasiu: Nu am hotarat tipul de avion pentru Fortele Aeriene
  Philip Bloom, asociatul fostului presedinte al BRD, Bogdan Baltazar, a fost arestat, in SUA, pentru dare de mita
  Dacia Logan are, din nou, probleme: 3.000 de masini sunt rechemate la fabrica pentru reparatii
  Cocis, aproape de TSKA Moscova
  Stadionul Steaua va avea un gazon nou
  Romanescu a castigat partida cu Badescu
  Hagi nu vrea jucatorii lui Oli
  Rudel Obreja: «Ne-a dezavantajat sistemul tragerii la sorti!»
  Conducerea CCA s-a schimbat, obiceiurile proaste au ramas aceleasi
  Gica Popescu incearca sa-si «cumpere» electorii inaintea alegerilor de la FRF
  Turcia ar putea fi exclusa din competitiile internationale
  «Gardianul» de la Chisinau nu are legatura cu publicatia noastra
  «Nicolae Iorga, la Istanbul»
  UAP si-a vandut lucrarile de patrimoniu, dar fostii ofertanti sunt nemultumiti
  Artistii nu stiu cum le vor fi impartite cele 20 miliarde de lei vechi
  Oferte respinse pentru Nitramonia
  Fabrica Schlemmer la Satu Mare
  Investitie germana de 15 milioane euro
  RomTelecom si ANRC muta batalia tarifelor in salile de judecata
  CE: Cresterea economica a Romaniei, dubla fata de media din UE, in 2005-2007
  Tractorul primeste subventii de la bugetul de stat pentru a treia oara in acest an
  Centrala Cernavoda, oprita la o defectiune electronica
  Taranii vor trebui sa-si deschida conturi bancare
  Comisia de integritate a PSD se reuneste in Consiliu National
  Videanu: Liberalii sunt frustrati
  Curatenia in PSD Bucuresti a inceput cu Dan Darabont
  De ce nu se voteaza bugetul? Pentru ca parlamentarii Puterii chiulesc de la sedinte!
  La Palatul Cotroceni se vorbeste despre ministrul Vasile Blaga, ca un posibil coordonator al Comunitatii de Informatii
  Turcia a deschis «coridorul energetic»
  Sistem antiracheta in Polonia?
  Manual de negociator
  Merkel: UE nu are orientare politica
  Trei «prieteni» algerieni ai lui Bin Laden, arestati in Italia
  Scandalul avioanelor CIA ia amploare: ministrul spaniol de externe va fi audiat
  SUA ar putea renunta la amplasarea de baze militare in Bulgaria
  Ariel Sharon vrea anticipate in februarie
  Salariile angajatilor din administratia publica locala, de la 1 octombrie 2005
  Bugetul SPP, umflat cu 146 miliarde de lei, anul viitor
  Voinea: Cresterea salariilor ar putea duce la marirea TVA
  Ipocrizie guvernamentala: salarii inghetate pentru profesori, cresteri de 50% ale lefurilor demnitarilor in 2006
  Seres: «Analizam introducerea, incepand de anul viitor, a unor tarife sociale pentru cei cu venituri reduse»
  Gazele vor fi platite la fel ca energia termica
  Ignorand decizia guvernului, Distrigaz impune abonamente
  Tariceanu le cere profesorilor sa se revina la catedra
  Greva de la Metrou continua pentru ca instanta nu s-a pronuntat
  Ministrul educatiei, Mihail Hardau, ii cearta pe judecatori ca nu cunosc legile
  Guvernare pentru cine?
  Despre greva
  Baraje CM 2006 / Razboi la Istanbul
  FRF / Ziua greselilor
  Despagubiri pentru o tunsoare gresita
  Vedete figurante
  Antena 3 - Seinfeld vine la Jay Leno
  Vocea din casca in UE
  Vine gerul
  'Astazi e ziua ta...' - Vlad Radescu
  Arterita
  Radioterapie la Spitalul Elias
  Plictisiti de oaspeti?
  Sober W / Vierme poliglot
  Conferinta - Parteneriat cu Intel si Siemens
  Interconectare - RomTelecom nu vrea tarif mai mic
  Telecentre - Servicii de comunicatii la sate
  Prototip - Laptop cu manivela
  Supozitii CIA - Castro are Parkinson
  Scandalul Palme-Wilson / Un nou jurnalist implicat
  Variante noi - Bulgaria risca sa piarda bazele SUA
  De ce exista UE?
  Tractorul - Concedieri colective
  Competitie - Batalia cardurilor
  Afacere - Bani mari pentru case mici
  Reforma sanatatii - Dezbateri la Romexpo patronate de PC
  Senat - Proiecte date peste cap de chiulangii
  Vizita la nivel inalt - Condoleezza Rice vine in Romania
  Conflict - PD trimite mingea inapoi in terenul PNL
  Chiul la greu! - Haos in Parlament
  In colimator - Aliatii ataca Curtea Constitutionala
  Ati vazut acest copil? - Stoica Ion
  DN1 – pregatiri de week-end / Radare pe drumul ce duce la munte
  Declaratii trunchiate - Sora si iubita hotului mort, reaudiate
  Lucrarile la Rostok - In linie dreapta
  Din nou in strada
  Decizie - Greva ilegala la Metrorex
  Soc in finala privatizarii BCR
  Nasul sub bisturiu
  Cum scapati de durerile ulcerului
  Credite pentru studenti
  Minerii planuiesc varvariada
  Americanii vor sa goneasca asteroidul ucigas
  Accident la Cenavoda
  George Bush nu mai vorbeste deloc cu tatal sau din cauza divergentelor de opinie
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Omul care a adus hypermarketul  (2005-11-19 11:52:00)
· Stranepotul lui Caragiale  (2005-11-18 11:15:20)
· Ionut Fulea: 'Imi iubesc aproapele cantandu-i cu drag'  (2005-11-17 18:02:17)
· Artist pentru straini  (2005-11-14 10:28:18)
· Ce-au fost si ce-au ajuns  (2005-11-07 11:53:50)
· 'Romena' din Africa  (2005-11-04 10:19:47)
· Cosmarul italienilor  (2005-10-28 09:39:06)
· Echilibru - Dincolo de cuvant si bariere  (2005-10-28 09:38:10)
· 'Mi-a imbogatit viata!'  (2005-10-27 10:22:23)
· Exilat ca sa taca  (2005-10-24 12:06:35)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005