Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro

Kuta pe site Kuta pe Web   

 

 Categorii
 
   
Slideshow Slideshow
 
Artist pentru straini
de Carmen Preotesoiu
Are 75 de ani. Mainile sale, pline de bataturi, poarta amprenta a aproape o jumatate de veac de daltuit in trupul destoinic al lemnului.

Cele peste 300 de creatii nu mint. Ele spun povestea trista si adevarata a unui om, Vasile Catana, care nici acum, dupa cele 16 expozitii avute in tara si cinci in strainatate, nu este recunoscut de Ministerul Culturii ca fiind un artist.

L-am intalnit pe sculptorul Catana in casa sa. Pe Strada Brancusi, de parca marele artist voia sa prinda in bratele sale micul sanctuar in care aproape totul este din lemn metamorfozat. La inceput am observat manerele fotoliilor si biblioteca. Apoi cuierul, lustra, veioza si lampadarele, masa rotunda, din lemn masiv, cu picior pe mijloc impodobita cu modele migaloase, asemenea unei dantele fine. Peste tot, pe pereti, in rafturile bibliotecii, pe masute, zeci de lucrari. Ba religioase, ba reprezentand momente din istoria neamului nostru, ba obiceiuri strabune. Sau chipuri de oameni care l-au impresionat. Toate lucrate de el.

42 DE PLANGERI. Si cum ar fi putut sculptorul sa isi "sfinteasca" inceputurile in ale mestesugului sau altfel decat modeland trasaturile atat de dragi ale mamei sale, apoi ale tatalui sau ale bunicilor? Sunt lucrari unice pe care autorul ar fi dorit sa le fi putut arata tuturor celor care apreciaza arta. Dar cine sa se bucure de Fecioara Maria cu pruncul Iisus in brate care priveste cuminte spre cerul de lemn sau "Cina cea de taina", una dintre cele mai dificile lucrari ale sale? Mai nimeni, caci Ministerul Culturii nici nu a vrut sa auda de un artist care nu are hartia aceea, saracita de valoare in lipsa talentului. Acea diploma care sa ateste ca are studii de specialitate. Ei bine, Vasile Catana nu are cunostinte din domeniul artei capatate de la vreun profesor in vreo sala de curs. Are insa doua facultati, studii facute la Sankt Petersburg, iar din 1986 este seful Sectiei de Sculptura a Asociatiei Artistilor Plastici din Bucuresti. Paradox. Autoritatile romane nu-i recunosc numele si nici valoarea. Cele 42 de plangeri pe care le-a tot depus la Ministerul Culturii si Cultelor au avut acelasi raspuns penibil: "(...) Autorul lucrarilor trebuie sa fie absolvent al unei institutii de invatamant superior de specialitate".

UN PIEPTENE PE UN OU. De opt ani, se chinuieste sa-si realizeze visul: lucrarile sale sa poata "trai" si dupa ce el nu va mai fi, pentru a avea grija de ele. Un muzeu care sa-i poarte numele. De-abia atunci ar putea sa inchida ochii multumit si sa paraseasca toate cele lumesti. "Mai am de lupta cu morile de vant. Dar trag speranta ca, dupa atatia ani de munca, ministerul imi va recunoaste activitatea si meritele. Ar fi incununarea muncii mele", suspina sculptorul, dupa care continua povestea. De data aceasta se intoarce in trecut si rememoreaza anii in care, dornic de invatatura, incerca sa faca bani din orice pentru a-si putea plati studiile. "Aveam 13 ani cand un avion s-a prabusit chiar in comuna in care locuiam eu, Zemes, din judetul Bacau. Impreuna cu tata adunam bucati din avion si faceam piepteni pe care apoi ii vindeam. Cutreieram toate satele invecinate, ii dadeam si pe bani, si pe oua", povesteste sculptorul despre perioada in care tare greu era sa razbeasca o familie cu sase copii, cu un singur salariat in casa. A terminat patru clase in comuna sa, apoi s-a inscris la liceul particular din Targu Ocna. Nu a putut zabovi prea mult acolo, caci neajunsurile erau mari. A intrat ca ucenic in Brasov, dar nu avea stare. Trebuia sa studieze, asa ca a reusit sa-si continue studiile la Liceul Mesota din Brasov. Datorita meritelor deosebite a fost trimis la o bursa in URSS. Dupa cinci ani se intoarce, urmeaza o a doua facultate la Institutul Economic Bucuresti, se angajeaza la Fabrica de Cabluri. Motivat de un salariu mai bun, Vasile Catana prinde apoi un post in Ministerul Apararii Nationale, ca sef al colectivului de proiectare de la Clinceni.

AJUTOR DE LA ARMATA. Cine ar fi crezut ca noua slujba avea sa-l apropie iremediabil de arta? Calatoriile facute prin mai toate centrele culturale i-au aratat o noua fata a lumii, a artei autentice. "Vorbeam foarte bine limba rusa, asa se face ca am insotit toate delegatiile armatei prin tarile membre CAER. Cred ca nu a fost muzeu pe care sa nu-l fi vizitat", spune sculptorul, gandindu-se la inceputurile sale in ale artei. Incepe sa povesteasca despre uneltele facute de niste tigani cu care si acum lucreaza, desi ginerele i-a trimis din America nenumarate truse de scule, despre sculptura pe care a facut-o la rugamintea sefilor sai, cadou pentru o delegatie poloneza. Impresionati de creatia mesterului de 41 de ani, sefii din armata au hotarat ca in subsolul cladirii, timp de doua ore din programul zilnic de munca, Vasile Catana sa fie lasat sa mestereasca. Munca era neobosita. Gandul i se indreapta catre bucuria pe care a avut-o cand primaria din comuna natala a repartizat un intreg etaj (trei camere si un hol) dintr-o cladire noua pentru o parte din lucrarile sale. "Desi artistii, criticii de arta prezenti la inaugurare au spus ca lucrarile sunt unice si ca merita sa aiba locul lor bine stabilit, MCC a refuzat sa dea avizul pentru infiintarea Muzeului «Vasile Catana». Am donat lucrarile primariei", spune dezamagit sculptorul.

ARTIST AL UNEI ALTE TARI. Mainile i-au obosit. La fel si incercarile de a convinge reprezentantii Ministerului Culturii sa priveasca si catre el. Cu batranetea si cu diabetul cu care se lupta de ani buni nu este de gluma. Acum, si lemnul si-l procura greu. Cutreiera parcurile si mai "fura" dintr-un copac cazut la pamant bucati sau cauta radacini si cioturi bolnave. Ii e tare greu. O spune fara vorbe. Mai mult cu privirea, umbrita de vreme. De regrete... Ca a reusit sa fie cunoscut in strainatate, dar nu si in tara lui. Ca in SUA, unde si-a expus lucrarile si unde a fost apreciat, nu i-a cerut nimeni vreodata acea diploma de care Ministerul Culturii se foloseste ca pretext in a nu-i recunoaste arta...

"VOI MERGE PANA IN PANZELE ALBE"

"Coloana Revolutiei" pe care a gravat momentele importante ale Revolutiei, "Rastignirea lui Iisus Hristos" la care a lucrat mai bine de patru luni, "Cina cea de taina", "Mama si copilul", machetele reprezentand istoria Romaniei, dar si a celorlalte popoare sunt doar cateva din creatiile sculptorului, "machete pentru viitoare monumente", cum le numeste el. Indignarea, dar si dezamagirea apar mai cu seama atunci cand aminteste de "vacile care sunt postate in fata primariilor, iar adevaratele lucrari de arta stau inchise pe undeva, asteptand sa cada praful peste ele". Vreme indelungata s-a tot gandit la o solutie ca lucrarile sale sa nu se piarda sau sa devina lemne de foc: "Lacul Titan are trei insule. Daca pe una s-ar expune copiile operelor lui Brancusi, pe cea de-a doua opere care sa reflecte momentele din istoria noastra, iar pe cea de-a treia aspecte din viata lui Iisus, s-ar putea valorifica si lucrarile, si spatiul. In mijloc as aseza una dintre cele mai dragi lucrari si cu siguranta cea mai pretioasa: «Monumentul Natiunilor Romane», care are peste 100 de metri inaltime. In interiorul coloanei vor functiona doua lifturi, care duc la turla, de unde vizitatorii ar putea vedea Bucurestiul in lung si-n lat. Proiectul acesta a ajuns pana la Presedintie. Ce folos? El a luat cale intoarsa, aterizand tot pe birourile din Ministerul Culturii. De aici, totul e previzibil...
Sursa:www.jurnalul.ro
2005-11-14 10:28:18 Postata de 2good
   
Stirile Zilei  2005-11-14 10:28:18
 
  Conversatie amicala
  Dan Voiculescu: Nimeni nu doreste sa se asocieze astazi la guvernare cu PSD
  200.000 de romani vor fi ajutati de Guvern sa isi schimbe sobele cu centrale termice
  Cu o luna inainte de Craciun, a inceput furtul de brazi
  Cateva familii sibiene revendica un oras din judetul Brasov
  Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, amendat de politisti
  Belgian arestat, in Spania, dupa ce a impuscat doi romani care jefuiau o casa
  Divizia B, etapa a 13-a
  Candidat unic, Mitica salveaza Liga
  Spania, impinsa de la spate de arbitri
  Handbalistii dinamovisti, eliminati in ultima secunda
  Razboi la Dinamo: Giovanni Becali vrea totul, dar poate pierde si putinul pe care il are
  Piti, ia-l de mana pe Dorinel Munteanu si plecati amandoi acasa!
  Sefii Muzeului de Istorie din Cluj, neschimbati, in ciuda protestelor
  A fost aleasa noua conducere a Asociatiei Criticilor Romani de Teatru
  Mihai Alexandru: «Cearta a fost refrenul vietii mele haotice cu Nicola»
  De cinci ani, Muzeul Judetean Gorj nu a mai primit bani pentru sapaturi arheologice
  Strategia nationala de export, finalizata
  Ofertant final pentru preluarea Rulmentul
  Circulatie intrerupta maine pe DN1
  Amenzile neplatite, executate de primarii
  Rectificare in minus pentru Senat, Ministerul Mediului si Ministerul Finantelor
  Programul «Bani pentru rable» are sanse minime sa fie continuat in 2006, din lipsa de fonduri
  Turcii de la Dambovita Center spun ca noua Putere i-a santajat sa se asocieze cu o firma
  Expertii Unicredit Group anticipeaza ca de anul viitor va incepe declinul creditelor in Romania
  Sistemul sanitar ameninta cu greva
  Amenda de un miliard pentru munca la negru
  Locuri de munca vacante
  Primariile de sector asteapta prima zapada cu bani putini si utilaje functionale doar pe hartie
  Vasile Secares: «Centrul NATO este singurul actor pe piata pregatirii noilor elite»
  Primaria Capitalei va scoate din buzunar 3 milioane de euro pentru monitorizarea zgomotului din Bucuresti
  INSOMAR: 67% din romani, convinsi ca presedintele si premierul nu se inteleg
  Democratii tergiverseaza adoptarea proiectului Legii lustratiei, depus la Parlament de colegii lor liberali cu cinci luni in urma
  Coposu il reapropie pe Constantinescu de PPCD
  Iliescu, despre Basescu: Un om cu limite intelectuale
  PSD acuza UDMR: Prin Legea minoritatilor vreti instaurarea structurilor de tip federalo-sovietic
  Emil Boc sustine ca nu i-a pus pile finului sau pentru Prefectura Cluj
  Sondaj: Autoritatea lui Blair, afectata
  O noua arestare la New Delhi
  Proteste in capitala Azerbaidjanului
  Al-Qaida: Elisabeta a II-a, inamic al Islamului
  Situatia din Franta se mentine tensionata, in pofida calmului aparent
  Jalal Talabani: Trupele britanice ar putea parasi Irakul anul viitor
  Sotia unui kamikaze, arestata pentru complicitate in atacurile de la Amman
  Noul lider laburist il ameninta pe Sharon
  Acordurile pentru Educatie ii fac pe profesori sa traiasca tot cu promisiuni
  Suplimentul de bani nu este pentru salariile profesorilor, ci pentru viitoarele proiecte ale unui invatamant aflat in sapa de lemn
  Marius Nistor: «Scolile vor sta in continuare inchise»
  Politicienii cred ca Basescu se foloseste de sindicalisti pentru a-l da jos pe Tariceanu
  Pentru barbatii care vor o viata sexuala mai palpitanta
  Costurile financiare ale prostiei
  Scrisorile in lant reprezinta o forma periculoasa de hartuire
  Un farsor si-a batut joc de institutiile statului
  Traficanti de persoane, arestati dupa un an de monitorizare
  Sute de animale ocrotite au fost ucise pentru traficarea blanurilor in Occident
  MApN a fost pagubit cu 160 milioane euro dupa incendierea unor elicoptere Puma
  "E mai de-al nostru!"
  Drepturile pacientilor
  Solutia morala
  Baraje CM 2006 / Cehia, Elvetia si Spania mai au un pas
  DINAMO / Suporteri infratiti
  POLI TIMISOARA / Start victorios
  Barometru african - Batuti de elefanti, jucam cu vulturii. Noi, curcile
  Lume, lume...
  De top - Modelul care vorbeste
  Campanie - Din inima Circului Globus: 'Copii pentru copii'
  Din dragoste - Mircea Radu a plans
  Pamantul e bolnav
  Jurnalul Festivalului National de Teatru
  Poftiti in calatorie de nunta!
  Ploi slabe si cer noros in sud si est
  'Astazi e ziua ta...' - Vasile Muraru
  Recomandare - Vitamina D, mai buna decat calciul
  Apendicita, intre minute si ore
  Gripa aviara ataca tinerii
  Software - Scan2CAD v7.4
  Tragedie - Calculatorul ucide!
  'Nebunii' Comisiei
  Antifrauda – 'Inchisoare, chiar si pentru un eurocent'
  Program - Bani pentru centrale termice
  Casa Radio va ajunge la Londra
  Amenintarea second-hand
  Curtea Constitutionala - Dezbateri pe Regulamente
  PNL-PD / Din aprilie, iar despre anticipate
  Ofensiva anti-statut
  Romania este sub zodia rubedeniilor
  Reactie de la IGP - Avem dreptate!
  Operatii in premiera - Succes la Deva
  Concesionarile din Delta - Sulfina nu mai are motive de ingrijorare
  Internat la Urgenta - Botezatu, cardiac
  Directorii de spitale, la control!
  Greva - Profesorii tin Guvernul in sah
  Iacobov s-a exilat la Viena
  Cum iti cauti un loc de munca
  Disparitiile misterioase din Marea Neagra
  Omul care s-a vindecat de SIDA
   
  Ultimele stiri din -
Trimite Email cu aceasta stire
Tipareste Stire
Mai multe stiri din
· Omul care a adus hypermarketul  (2005-11-19 11:52:00)
· Stranepotul lui Caragiale  (2005-11-18 11:15:20)
· Ionut Fulea: 'Imi iubesc aproapele cantandu-i cu drag'  (2005-11-17 18:02:17)
· Artist pentru straini  (2005-11-14 10:28:18)
· Ce-au fost si ce-au ajuns  (2005-11-07 11:53:50)
· 'Romena' din Africa  (2005-11-04 10:19:47)
· Cosmarul italienilor  (2005-10-28 09:39:06)
· Echilibru - Dincolo de cuvant si bariere  (2005-10-28 09:38:10)
· 'Mi-a imbogatit viata!'  (2005-10-27 10:22:23)
· Exilat ca sa taca  (2005-10-24 12:06:35)
Parteneri media :
Jurnalul National Libertatea OnLine Ziarul care spune lucrurilor pe nume Cotidianul Gardianul
   
Wallpaper Stiri Concursuri ServiciiOnLine DownloadSoft
Sms Moka Vremea JocuriOnLine Sistemul fiscal Titrari
Mail Media Programul TV Persoane fizice Wallpaper
#irc Curs Valutar Bancuri Persoane juridice Referate
BAC 2004 Linkuri utile Muzica Noutati Retete Culinare
       PHG recomanda    Adaugari noi
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com



© Copyright reserved by PHG SOFT- 2003-2005