Portalul Tau
Referate On Line Cele mai apreciate retete culinare doar pentru tine! Orice programel de care ai nevoie! Doar pentru a nu cauta prea mult!
Referate On Line
 
 
 
Kut.Ro-Primul Motor de Cautare in Domeniile .ro
 
  
  StirileZilei                       
20.01.2021
    Moartea domnului Anghelescu
    Mariana a ramas la mama - Va sta tot in ...
    Traficul de organe umane – Sursa de ...
    Greva fara sfarsit sugruma anul scolar
    Fas la stenograme - Urmarire penala ...
    Delta Dunarii - Despagubiri de sute de ...
    Cazul Larisa Chelaru - Aproape de ...
    Servicii secrete - Alesii vor sa duca ...
    Atac - Tariceanu, tinta liberalilor
    PRM / La al IV-lea congres, Tribunul ...
    Vizita - Basescu la Palatul Elysee
    Control - Oprisan, acuzat de frauda
    Afacere - Termopane de 650 de milioane ...
    Bussines - Sportivii si afacerile
    Petromservice - Spectrul somajului

MediaNews
Goală pentru animale
După ce a avut mai multe apariţii în costumul Evei într-o revistă pentru bărbaţi,...
Michael Flatley la Bucureşti
Revine - Magia dansului, la Sala Palatului Celebrul spectacol “Lord of the Dance”, în regia şi...
Castigatorul Palme d’Or 2008 «trebuie sa stie pe ce lume traieste»
Presedintele juriului Festivalului de Film Cannes 2008, actorul si regizorul Sean Penn, a tinut sa transmita...
Zana, jurizata la Cannes de Robert de Niro
Daca in urma cu cateva zile, Andreea Marin Banica era gazda perfecta a Galei UNICEF, iar la inceputul acestei...
Pisi, absenta de la party-ul de final al telenovelei “Inima de tigan”
Dana Hauer, alias Pisi din telenovela “Inima de tigan”, a lipsit, ieri, “motivat” de la petrecerea de final...
Mai multe stiri
MusicVip
Mai multe stiri
 Noutati Legislative
Noile instructiuni cu privire la obtinerea permisului de conducere
 Instructiuni nr. 525 din 5 septembrie 2003 privind organizarea si desfasurarea examenului pentru obtinerea permisului de conducere Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 677 din 24 septembrie 2003
Lege nr. 167 din 22/04/2003
 Lege nr. 167 din 22/04/2003 privind certificarea încadrarii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica
Noi amendamentele aduse la proiectul de Lege privind autorizarea societatilor care repara vehiculele rutiere
 Autorizatia tehnica de functionare a agentilor economici care presteaza servicii de reparatie sau desfasoara activitati de reconstructie a vehiculelor rutiere ar putea fi suspendata total sau partial, în urma propunerii Camerei Deputatilor, acceptate, miercuri, de senatorii Comisiei Economice.
Regulament de aplicare a noului Cod Rutier
 Regulamentul de aplicare a noului Cod rutier, intrat în vigoare la data de 1 februarie 2003, aduce câteva modificari esentiale în legislatia privind circulatia vehiculelor pe drumurile publice, înmatricularea acestora si limitele maxime de viteza în interiorul si în afara localitatilor. Va prezentam în continuare câteva dintre aspectele care au suferit schimbari.
Regulament pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice - Reguli privind circulatia vehiculelor de orice fel
 
Regulament pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice - Mijloace de semnalizare rutiera, semnalele agentului de circulatie si ale conducatorilor de vehicule
   
 Legislatie
Regulament de aplicare a noului Cod Rutier
 Regulamentul de aplicare a noului Cod rutier, intrat în vigoare la data de 1 februarie 2003, aduce câteva modificari esentiale în legislatia privind circulatia vehiculelor pe drumurile publice, înmatricularea acestora si limitele maxime de viteza în interiorul si în afara localitatilor. Va prezentam în continuare câteva dintre aspectele care au suferit schimbari.

  Potrivit regulamentului, limita maxima de viteza este de 50 kilometri pe ora în localitati, de 130 kilometri pe ora pe autostrazi, de 100 kilometri pe ora pe drumurile nationale deschise traficului international si de 90 kilometri pe ora pe celelalte categorii de drumuri.

  Pe anumite sectoare de drum din interiorul localitatilor, se pot stabili pentru autoturisme, cu acordul politiei, si limite de viteza superioare, fara ca acestea sa depaseasca 80 kilometri pe ora.

  De asemenea, pe anumite sectoare de drum din interiorul municipiilor si oraselor se pot stabili si limite de viteza inferioare, dar nu mai putin de 30 kilometri pe ora.

  Organizarea mitingurilor sau a altor activitati pe drumurile publice fara acordul politiei, detinerea, montarea sau utilizarea în circulatie pe drumurile publice a mijloacelor tehnice de detectare a aparatelor radar si a dispozitivelor antiradar, precum si montarea, în cazul autovehiculelor, remorcilor sau tramvaielor, a altor lumini ori dispozitive de avertizare decât cele omologate sunt interzise.

  Atunci când pe autovehicul este montat un sistem antifurt sonor, acesta nu trebuie sa se declanseze la trecerea în imediata apropiere a altui vehicul, iar durata semnalului sonor nu trebuie sa fie mai mare de trei minute.

  Semnalele si mijloacele speciale de avertizare luminoase si sonore pot fi utlizate numai atunci când autovehiculul pe care acestea sunt montate se deplaseaza în actiuni de interventie sau în misiuni cu caracter de urgenta.

  Autovehiculele care formeaza o coloana, însotite de un autovehicul cu regim prioritar, trebuie sa aiba în functiune luminile de întâlnire si nu se supun restrictiilor de viteza, cu exceptia cazurilor când se apropie de intersectie si trebuie sa reduca viteza.

  Potrivit regulamentului, numai masinile în care se afla presedintele tarii, presedintele Senatului, presedintele Camerei Deputatilor si prim-ministrul sunt însotite de echipaje ale politiei rutiere. În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenta, aceste echipaje îi pot însoti si pe ministri sau pe omologii straini ai acestora, precum si pe sefii misiunilor diplomatice.

  Candidatii la functia de presedinte al tarii au dreptul, la rîndul lor, dupa validarea candidaturii, sa fie însotiti, pe timpul campaniei electorale si numai pe raza localitatilor unde au loc activitatile electorale, de politia rutiera.

  Regulamentul privind circulatia pe drumurile publice stabileste ca fostii presedinti ai României sa fie însotiti, la rândul lor, de echipaje ale politiei rutiere.

  În ceea ce priveste regulile de avertizare luminoasa si sonora în cazul bicicletelor fara motor, documentul precizeaza ca acestea trebuie sa fie dotate, în partea din fata, cu dispozitive de lumina alba sau galbena, respectiv de lumina rosie, în partea din spate, fara a avea dreptul sa utilizeze claxoane specifice autovehiculelor.

  Vehiculele cu tractiune animala trebuie sa aiba o placa purtând numele localitatii, un numar de ordine atribuit de autoritatile locale pe raza careia îsi are domciliul proprietarul si o serie de materiale reflectorizante aplicate pe harnasamentul animalului.

  Regulamentul atribuie administratorilor drumurilor publice noi sarcini, a caror neîndeplinire atrage amenzi între cinci si 20 de milioane de lei. Astfel, statiile de autobuz si troleibuz trebuie mutate la cel putin 50 de metri dupa intersectii si doar în spatii amenajate în afara carosabilului, iar amplasarea oricaror constructii (în afara de refugii) în aceste zone este interzisa.

  Totodata, administratorii drumurilor trebuie sa construiasca pasaje aeriene ori subterane la trecerile la nivel cu calea ferata, astfel încât cele doua fluxuri de circulatie sa fie separate.

  În privinta obtinerii permisului de conducere, regulamentul precizeaza ca persoanele care, desi au reusit la proba teoretica, nu se prezinta în termen de 90 de zile pentru sustinerea probei practice, vor fi declarate respinse.

  Acestea vor putea sustine un nou examen pentru obtinerea permisului dupa cel putin 30 de zile de la data examenului, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea scolii. Permisul de conducere este valabil pe o perioada de 10 ani de la data eliberarii si poate fi retinut de politie pentru cumularea unui anumit numar de puncte de penalizare, aplicate pentru nerespectarea regulilor de circulatie.

  Astfel, permisul poate fi retinut atunci când titularul a acumulat cel putin 15 puncte într-un an sau cel putin 10 puncte în decurs de 6 luni de la data expirarii perioadei de suspendare, precum si în situatiile în care conducatorul auto se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a stupefiantelor, când acesta a depasit cu mai mult de 50 kilometri pe ora viteza maxima admisa, când nu anunta în 48 de ore, când este declarat inapt sau când permisul a fost deteriorat.

  Astfel, pentru depasirea cu mai mult de 30 kilometri pe ora a vitezei maxime admise se vor aplica 3 puncte de penalizare iar pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor instalate într-o intersectie sau utilizarea telefoanelor mobile în timpul circulatiei se aplica doua puncte de penalizare.

  Persoanele care domiciliaza în România si detin autovehicule înmatriculate în alte state sunt obligate ca în termen de 90 de zile sa le înmatriculeze în tara.

  Detinatorii de autovehicule sunt obligati sa le doteze cu truse medicale de prim ajutor, precum si cu triunghiuri reflectorizante si stingatoare de incendiu.

  Regulamentul mai stabileste ca în toate unitatile de învatamânt primar sau gimnazial sa fie organizate, saptamânal, respectiv lunar, cursuri de circulatie rutiera.

  Portul centurilor de siguranta devine obligatoriu atât pentru locurile din fata, cât si pentru cele din spate, în cazul în care masina este dotata în acest sens. Totodata, sunt obligatorii centurile adaptate pentru copiii pâna în 12 ani, iar pentru cei sub trei ani scaunele ori dispozitivele speciale de retinere.

  Amenzile prevazute pentru nerespectarea regulilor de circulatie sunt cuprinse între 500.000 lei si 8.000.000 lei. Astfel, pentru încalcarea prevederilor referitoare la mijloacele de avertizare luminoasa ale vehiculelor se prevede o amenda de 500.000 lei în timp ce pentru depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului electric sau la trecerile la nivel cu calea ferata, pentru schimbarea directiei de mers prin încalcarea marcajului longitudinal continuu, pentru circulatia pe sens opus si pentru neacordarea prioritatii de trecere a vehiculelor care au acest drept este stabilita o amenda cuprinsa între 1.500.000 lei si 5.000.000 lei.

În ceea ce-i priveste pe pietoni, ei au obligatia sa circule doar pe trotuare, dar nu sunt prevazute sanctiuni pentru încalcarea acestei prevederi. În schimb, pentru traversarea pe culoarea rosie a semaforului a fost stabilita o amenda între 500.000 si 700.000 de lei.

Patrunderea în interesectie a autovehiculelor la culoarea rosie a semaforului, încalcarea normelor referitoare la folosirea pe timp de noapte a luminilor de drum, depasirea cu mai mult de 30 kilometri pe ora a vitezei maxime admise si neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor care au acest drept reprezinta contraventii pedepsite cu amenzi între 1.000.000 lei si 3.000.000 lei.

Conducerea autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie infractiune, conducerea vehiculului cu defectiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de directie, depasirea cu mai mult de 50 kilometri pe ora a vitezei maxime admise, nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferata si a semnalului regulamentar al politistului, în scopul sustragerii de la control, vor fi pedepsite cu amenzi cuprinse între 2.000.000 lei si 8.000.000 lei.

În ceea ce priveste infractiunile, regulamentul prevede o pedeapsa cu închisoare de la 1 an la 5 ani pentru conducerea unui autovehicul cu numar fals de înmatriculare si de la 6 luni la 2 ani pentru conducerea unui autovehicul care nu are drept de circulatie în România sau al carui certificat de înmatriculare a fost retinut pentru defectiuni tehnice grave la sistemul de directie sau de frînare.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care are o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sînge ori o concentratie ce depaseste 0, 40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care se afla sub influenta unor produse stupefiante si conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai de catre o persoana fara permis de conducere se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

Parasirea locului accidentului fara aprobarea politiei si modificarea ori stergerea urmelor unui accident rutier în urma caruia o persoana a decedat sau a fost ranita se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.

Conducatorilor de autovehicule sau de tramvaie le este interzis sa foloseasca telefoane mobile în timpul circulatiei, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "hands free" sau a cazului când mjloacele de transport sunt stationate, se arata în regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Sursa : www.masini.ro
 Go to top  
                                                                                                Parteneri : www.masini.ro www.jurnalul.ro www.libertatea.ro www.tvmania.ro  
Cum sa adaugi un site - Termeni de utilizare - Politica de securitate - Mail us - Publica pe acest site  FreeFind.com
©Copyright reserved by PHG- 2003 Prodemo Consulting - What's new